Gasztronómia

A szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház mesterei egész évben pompás sütiket készítenek, a napfény városában szinte mindenki ismeri az édesszájúak belvárosi törzshelyét. A díjnyertes mákos bejglit Novák Ádám mestercukrász és Puskás Róbert cukrász készítette.
Ha pálinkáról beszélünk, a kereskedelmi pálinkafőzdék munkájának köszönhetően ma már egy magas minőségű, igazi gasztronómiai különlegességre gondolhatunk, mely nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén, Budapesten.
A derecskei Almavirág Team (Breitenbach Attila, Balogh Szabolcs) nyerte meg az ötödször megrendezett Magyarország étele 2022. szakácsversenyt. A csapat a Hortobágy ízei (marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás) fantázianevű étellel győzött a versenyen. A második helyezett a Lifestyle Hotel Mátra, a harmadik a Blöff Bisztró lett.
Háromszor egymás után (2019, 2020, 2021) a világ legjobb, aranyérmes pezsgői közt, sőt a legkiválóbbak TOP 10-es szelekciójába is bekerült a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő a világ egyik legrangosabb pezsgőversenyén, a Franciaországban megrendezett Effervescents du Monde-on.
Bronz minősítést kapott az angliai világversenyen Földes Csilla. A balatonlellei csokoládékészítő pitypangkrémes bonbonja elnyerte a szakmai zsűri tetszését. Szarvasgombás, gyömbéres, kökényes, pálinka­krémes vagy éppen borzselés bonbon is készül Földes Csilla balatonlellei műhelyében. 
A közelmúltban ismét elismerték Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa kimagasló élelmiszeripari, gazdálkodói tevékenységét. Mintegy 150 hektáros területén magyar házi bivalyokat, szamarakat, lovakat és pónit is tart a mezőgazdasági szakember. 
Mosonmagyaróvár város vörösbora villányi, az egyetemé pannonhalmi lett. Közel 900 borkedvelő vett részt Nyugat-Magyarország legnagyobb boros rendezvényén a II. VinÓváron.  Borrendi felvonulás, borkóstoló, koncertek, gasztronómiai bemutató és borverseny – ez volt a II. VinÓvár programja.
Kedden zárult a sajtvilágbajnokság, azaz a Mondial du Fromage, amit ötödjére rendeztek meg a franciaországi Tours városában. A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől. A mintegy ötven országból érkező csaknem kétszáz kiállító összesen 952 sajtot nevezett, ezekből pedig 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet. 
Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén 11 éves Magyarok Kenyere jótékonysági program, hiszen már több mint százszorosára nőtt a gazdálkodók által szolgáltatott búzaadomány mennyisége az első évhez képest. 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak, amelyet idén Ópusztaszeren ünnepélyes keretek között öntöttek össze.
Versenyképesek lehetnek-e a magyar sajtok a sajtnagyhatalmak termékeivel szemben? Hol a helye a magyar kézműves sajtoknak a gasztronómiánkban? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ 2021. szeptember 4-én, Etyeken a IX. Magyar Sajtmustrán, amely idén is egy szakmai programból, egy sajtversenyből és egy sajtvásárból áll.