Gasztronómia

Az 1994 óta évente megrendezett, az idén Luxembourgban tartott Concours Mondial de Bruxelles (CMB) a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye. A nemzetközi borversenyen a vörösbor kategóriában a magyar Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja kapta a legmagasabb pontszámot 2021-ben, ezzel elnyerte a „Grand Gold Medal Revelation Red Wine” díjat.

A tavalyi, járványhelyzet miatti kihagyás után szombaton ismét megrendezik a halászlé fesztivált Tiszacsegén.


Nagy Sándor, a Tisza-parti halászcsárda tulajdonosa felidézte, hogy 14 évvel ezelőtt a halfogyasztás- és a csegei Tisza-part népszerűsítése érdekében rendezték meg az első halászléfesztivált.

Minden olyan bor, amelyet hazai borász készít, a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyet teremt, magyar családot gazdagít és Magyarországnak teremt jövőt - jelentette ki csütörtökön Nagy István agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Borotán.

Békéscsabai hungarikumokból és helyi alapanyagokból készült ételeket mutat be a Csabai receptfüzet, amely a Békéscsabai Turisztikai Egyesület gondozásában jelent meg.


Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium pályázatán nyert forrásból készítettek egy 36 oldalas receptfüzet, valamint a YouTube-on is megnézhető, 5 perces főzővideó és 10 rövidebb ételvideót.

Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Amikor a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elhatározta, hogy létrehoz egy, a termelőket a fogyasztókkal közvetlenül összekötő platformot, az is világossá vált, hogy ennek népszerűsítésére meg kell találni a megfelelő személyt. Egy olyan embert, aki országos ismertségével, jelentős elérésével, hitelességével és általános közkedveltségével tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy a Termelői Kosár híre minél szélesebb közönséghez eljusson.

Erdélyi mintára felújított és kialakított Rétesházban várja a Tisza-tóra és Poroszlóra látogatókat és az ott átutazókat Krusperné Bádonyi Tímea és férje, Karesz. A házaspárt LEADER pályázati támogatás is segítette álmaik valóra váltásában.

2021. február 9.

A Magyar Kormány gazdaságélénkítő programjának köszönhetően közel 300 millió forintot fordított Varsány Község Önkormányzata a Rozmaring Étterem kialakítására.

Borsodnádasd egy észak-magyarországi kisváros, mely természetföldrajzi helyzetéből adódóan kiváló adottságokkal rendelkezik, festői környezetben található Ózdtól 14 km-re délre. Kedvezményezett járásban, azon belül is a leghátrányosabb helyzetű - komplex programmal fejlesztendő ózdi járás területén található a 3131 fős település, mely 2001-ben nyerte el a városi rangot.

A nagyszabású közös gasztronómiai programok most elmaradtak, pedig Reziben nagy hagyománya van az ilyeneknek. A tradíciók megőrzése azonban ilyenkor is fontos, ami a koronavírus árnyékában a modern vívmányok segítségével valósulhat meg.