Versenyképesek lehetnek-e a magyar sajtok a sajtnagyhatalmak termékeivel szemben? Hol a helye a magyar kézműves sajtoknak a gasztronómiánkban? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ 2021. szeptember 4-én, Etyeken a IX. Magyar Sajtmustrán, amely idén is egy szakmai programból, egy sajtversenyből és egy sajtvásárból áll.
A szakmai programon Reményik Kálmán közgazdász-sajtkészítő a Vászolyi Sajtmanufaktúra vezetője fog előadást tartani Árképzés, önköltségszámítás a kézműves sajtok esetében címmel. Ezt követően egy kerekasztal beszélgetésre kerül sor, ahol a magyar sajtok gasztronómiában betöltött helyét és szerepét keresik együtt gasztrobloggerek, sajtkereskedők, séfek és sajtkészítők. A kerekasztal résztvevői:
- Mautner Zsófia (blogger, Chili és Vanília gasztroblog)
- Stahl Judit (műsorvezető, Stahl Judit finom és kipróbált receptjei)
- Csirmaz István (sajtkereskedő, Culinaris)
- Reményik Kálmán (sajtkészítő, Vászolyi Sajtmanufaktúra)
- Ficsor Árpád (sajtkészítő, Paraszt Sajt)
A szervezők hisznek abban, hogy egy ország sajtkultúrájának mindenkori fokmérője egy évente megrendezett országos megmérettetés, amely minden sajtkészítő számára nyitott. A sajtverseny célja, hogy kiemelje a magas minőségű sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel és ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket.
Az Etyeki Gasztrosétányon megrendezett sajtvásáron a legjobb hazai sajtkészítők mutatják be termékeiket az Etyeki Piknik Light látogatóinak. A program 16 órakar zárul a IX. Magyar Sajtmustra eredményhirdetésével.
További információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu
Sajtverseny nevezés: https://forms.gle/HepiZwJAxbq6fqdj7
Forrás: Magyar Sajtkészítők Egyesülete
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete