Mennyit ér a magyar sajt? – Kilencedik alkalommal szervez sajtmustrát a Magyar Sajtkészítők Egyesülete

majort
2021. 08. 19., cs – 11:46

Versenyképesek lehetnek-e a magyar sajtok a sajtnagyhatalmak termékeivel szemben? Hol a helye a magyar kézműves sajtoknak a gasztronómiánkban? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ 2021. szeptember 4-én, Etyeken a IX. Magyar Sajtmustrán, amely idén is egy szakmai programból, egy sajtversenyből és egy sajtvásárból áll.


A szakmai programon Reményik Kálmán közgazdász-sajtkészítő a Vászolyi Sajtmanufaktúra vezetője fog előadást tartani Árképzés, önköltségszámítás a kézműves sajtok esetében címmel. Ezt követően egy kerekasztal beszélgetésre kerül sor, ahol a magyar sajtok gasztronómiában betöltött helyét és szerepét keresik együtt gasztrobloggerek, sajtkereskedők, séfek és sajtkészítők. A kerekasztal résztvevői: 

  •   Mautner Zsófia (blogger, Chili és Vanília gasztroblog)
  •   Stahl Judit (műsorvezető, Stahl Judit finom és kipróbált receptjei)
  •   Csirmaz István (sajtkereskedő, Culinaris)
  •   Reményik Kálmán (sajtkészítő, Vászolyi Sajtmanufaktúra)
  •   Ficsor Árpád (sajtkészítő, Paraszt Sajt)

A szervezők hisznek abban, hogy egy ország sajtkultúrájának mindenkori fokmérője egy évente megrendezett országos megmérettetés, amely minden sajtkészítő számára nyitott.  A sajtverseny célja, hogy kiemelje a magas minőségű sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel és ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket.


Az Etyeki Gasztrosétányon megrendezett sajtvásáron a legjobb hazai sajtkészítők mutatják be termékeiket az Etyeki Piknik Light látogatóinak. A program 16 órakar zárul a IX. Magyar Sajtmustra eredményhirdetésével. 


További információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu 
Sajtverseny nevezés: https://forms.gle/HepiZwJAxbq6fqdj7

Forrás: Magyar Sajtkészítők Egyesülete
Fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete