Médiatár

Az Európai Innovációs Partnerség részeként – a Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódóan – is számos innovációs projekt indult az elmúlt években. Mivel gazdálkodói szinten egyedül változást elérni és boldogulni szinte lehetetlen, ezért az EIP Agri kezdeményezésben partnerségek, úgynevezett operatív csoportok jöttek létre, amelyek a gazdálkodók problémáira keresik a választ. Ezekben a csoportokban a gazdálkodók mellett különböző szakmai háttérrel rendelkező szereplők vesznek részt, akiknek tudását igénybe véve keresik a gyakorlatban jól alkalmazható megoldásokat. Az innovációk megosztást, a fejlesztések terjesztését, hasznosítását teszik lehetővé az agrárfejlesztési projekteket bemutató szakmai ismeretterjesztő filmek.
Az Új Mezőgazdasági Magazin sorozathoz kapcsolódó bemutató kisfilmek között szerepelnek a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari, környezetvédelmi rendezvényeken készített közvetítések, amely részekben érdekes háttérinformációkkal, innovatív eredmények bemutatásával szolgálnak a nézők számára. Helyet kapnak olyan témák is, ahol a fenntarthatóság és a versenyképesség egymás mellett valósul meg, jövőálló termelési rendszereket, az ökológiai gazdálkodásban létrejött innovatív eredményeket bemutatva a nézőknek.
A Citrus és Pálma Kft. szervezésében 2022. május 14-én rendezték meg az „I. Magyarországi Citrustalálkozó” elnevezésű szakmai rendezvényt és vásárt, melynek a szervező Kunszigeti kertészete adott otthont. Részben a klímaváltozásnak, részben a megnövekedett fogyasztói igényeknek köszönhetően, a hazai agráriumban jelentősen fejlődő szektor nemcsak példás piaci sikerekkel büszkélkedhet, hanem az ezzel együtt járó érdeklődés is megnőtt a hazai piacon még mindig unikálisnak számító citrus - és pálmafélék iránt. Az esemény keretein belül hazai és külföldi szakemberek előadásait hallgathatták, valamint interaktív workshop-on vehetnek részt az érdeklődők.
A Szent István Egyetem oktatóinak, az Országos Magyar Vadászkamara szakembereinek, valamint a hazai vadász és vadgazda szakember közreműködésével, a digitális térben megtartott esemény után ismét, a világhálón bemutatott előadáscsokorral szélesítette a vadászok és vadászat iránt érdeklődők ismereteit a Bányavölgy Lőtér. A „Kutya a vadász eb nélkül” című konferencián a vadászkutyázás friss vagy kevésbé tárgyalt témáit vették górcső alá az előadók.
A hazánkban működő, magyar terméket előállító kis- és középvállalkozások számára kiemelten fontos a szakirányú tudásmegosztás. Ezen információ és tudás átadása céljából szervezett két nagyvárosban Budapesten és Kecskeméten szakmai találkozót április hónapban a „Magyar Termék” Nonprofit Kft. A rendezvény lehetőséget biztosított a kevésbé ismert élelmiszeripari cégek bemutatkozására, a legújabb piaci tendenciák, az élelmiszeripari értéklánc egyes szereplőinek, szerepének, valamint a fellelhető pályázati lehetőségek, illetve az ágazat szereplőinek egymást támogató, együttműködést segítő lehetőségeinek megismerésére, megvitatására.
A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete összefogja Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye falu- és tanyagondnokait, a falugondnoki szolgálat fejlesztéséért tevékenykedő szakembereket, önkéntes segítőket, illetőleg a működtető önkormányzatokat. Az Egyesület - személyes fórumot kínálva a vidék-, falu- és tanyafejlesztésben érdekelt feleknek - évi az 4-5 alkalommal szervez konferenciát a hálózatépítés, a vidékfejlesztés, a tapasztalatcsere, a közös szakmai feladatok hatékony ellátása érdekében. Ennek szellemiségében kerül megrendezésre 2022. április 28-án Újszilváson, a „Szakmai találkozó”, melynek célja a vidékfejlesztés, a vidéken élő lakosság életfeltételeinek javítása, a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, a falvak, a tanyás térségek fejlesztése.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen 2022. április 22 és 2022. április 23. napja között kerül megrendezésre a „YASS - Fiatal Agrárszakemberek és Kutatók Találkozója” (Young Agricultural Scientist Summit) magyar és angol nyelven. A konferencia a hazai agrár-felsőoktatás teljes intézményhálózatában végzett vagy jelenleg is hallgató- és/vagy tudományos tevékenységet folytató fiatal oktató, kutató és PhD hallgató rétegeinek szakmai-tudományos fóruma. A konferenciára, az agrárium területén tevékenykedő mester szakos hallgatókat, doktoranduszokat, doktorjelölteket, fiatal kutatókat, oktatókat, illetve általánosságban a fiatal gazdákat várták számos érdekfeszítő szakmai előadással.
Az epizódban, mely a Szent Imre Katolikus Általános Iskola közreműködésével készült Racsekné Csapó Csilla Intézményvezető, valamint Klóczkainé Szabó Ágnes kertvezető avatja be a nézőket az iskolai kert szabadidős, valamint a kertműveléshez kapcsolódó tanórai hasznosításának gyakorlatába, a Tenken nagy múlttal rendelkező iskolakerthez kapcsolódó rendkívül szerteágazó tevékenységekbe. A kisfilmben tanítók, tanárok, valamint maguk a tanulók mutatják be, hogy az iskolakertben végzett gyakorlati feladatok és tapasztalatok hogyan épülnek be más tantárgyak oktatási anyagába. Bepillantást kaphatunk a tanórákba, valamint az általuk kidolgozott tankonyhai, valamint az iskola Zöld büféjében történő gasztronómiai hasznosításba, a szappankészítésbe, a levendulaolaj készítésbe és az ott dolgozó oktatók és szakemberek munkájába.
Az epizódban Pauliczky Nóra pedagógus, környezetgazdász vezeti be a nézőket az érett magok kinyerésének kulisszatitkaiba. A magok begyűjtése, tárolása és előkészítése a téli időszakban is feladatokat ad, és fókuszt irányít az iskolakertekre. Ez a tevékenységcsokor az öngondoskodás, az előrelátó kertművelés fontos, hosszútávon nagy jelentőségű képességeit hivatott elősegíteni. Az epizódban a magtasak, a magszalag, a palántanevelő pohár készítését lépésről lépésre mutatja be a pedagógus ezzel nyújtva támpontot az oktatók és tanulók számára.
A Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány szervezésében az online térben került megrendezésre a Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban konferencia. A rendezvényen a szőlőtermesztésben és borászatban már most jelenlévő legkorszerűbb technikai megoldásokat mutatták be az ágazati szereplők számára, illetve megvitatták az alternatív innovációs lehetőségeket.