Farm To Fork Academy (Visegrádi négyek a Fenntartható Agráriumért Albániában)

farm_kerettel_2A Farm To Fork Academy az Albán Nemzeti Vidéki Hálózat irányításával 2021-ben megszületett nemzetközi együttműködés. A program fő célkitűzése, hogy felhívja az albán gazdálkodók figyelmét a környezetbarát mezőgazdasági megoldásokra a partnerországokban már jól működő gyakorlatok bemutatásának és módszertanok elsajátításának segítségével.

A Farm To Fork Academy program az alábbi országok, szervezetek közreműködésével jött létre:

    -  Albán Vidékfejlesztési Hálózat
    -  „Visztula - Terra Culmensis” Lengyel Helyi Akciócsoport
    -  Cseh-Morva Mezőgazdasági Vállalkozók Egyesülete
    -  Vidéki Parlament Szlovákiában
    -  Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

 

A hat hónapig tartó online tréningsorozatot a Visegrádi Alap finanszírozta.

Az oktatási anyag magában foglalta a biodiverzitás védelmét, a fenntartható vidékfejlesztést és az éghajlatváltozás kihívásaival történő szembenézést támogató intelligens farmtechnológiák használatát. A végrehajtás során a 35 év alatti albán gazdálkodók egyéni mentorálás mellett, külföldi jópéldákon keresztül kaptak betekintést a mezőgazdaságban megjelenő környezeti problémákba és az azokra adott megoldási lehetőségekbe, hogy az így megszerzett tudást a későbbiekben átadhassák gazdatársaiknak.

A projekt keretében a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság működő jógyakorlatát mutatta be az albán kistermelőknek. A Nógrád megyei zöldségtermesztő  gazdaságban Dezsény Zoltán és felesége, Judit környezeti-, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaságot működtetnek.  Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak  8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szemelőtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak. A bemutatott módszertan a Farm To Fork Academy oktatási tematikájába szervesen illeszkedett.

A projektről részletesebben a https://anrd.al/ongoing/farm-to-fork-academy-v4-for-sustainable-agriculture-in-albania/ oldalon olvashatnak.

 

A Projekthez kapcsolódó híreink

A felére kell csökkenteni 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023. konferencián tartott előadásán.
A felére kell csökkenteni 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023. konferencián tartott előadásán.
Az Albán Vidékfejlesztési Hálózat (ANRD) első alkalommal adott ki az agrár-élelmiszeripari ágazat elhivatott női szereplőit bemutató fotóalbumot. Céljuk, hogy betekintést nyújtsanak abba az egyedülálló és felbecsülhetetlen értékű munkába, amivel a vidéken élő nők járulnak hozzá Albánia társadalmi és gazdasági életéhez.
Az Albán Vidékfejlesztési Hálózat (ANRD) első alkalommal adott ki az agrár-élelmiszeripari ágazat elhivatott női szereplőit bemutató fotóalbumot. Céljuk, hogy betekintést nyújtsanak abba az egyedülálló és felbecsülhetetlen értékű munkába, amivel a vidéken élő nők járulnak hozzá Albánia társadalmi és gazdasági életéhez.
Dezsény Zoltán és felesége, Judit környezetgazdálkodási agrármérnök szakon végeztek a Szent István Egyetemen. Számos egyetemi kutatás, erdélyi szakmai gyakorlat, amerikai ösztöndíj után 2013-ban úgy döntöttek, hogy egy apró faluba, a Nógrád megyei festői szépségű, 400 lelkes faluba, Terénybe költöznek és elindítják ökológiai gazdaságukat-
Dezsény Zoltán és felesége, Judit környezetgazdálkodási agrármérnök szakon végeztek a Szent István Egyetemen. Számos egyetemi kutatás, erdélyi szakmai gyakorlat, amerikai ösztöndíj után 2013-ban úgy döntöttek, hogy egy apró faluba, a Nógrád megyei festői szépségű, 400 lelkes faluba, Terénybe költöznek és elindítják ökológiai gazdaságukat-