A világ legjobbjai közé került a szurdokpüspöki bivalykolbász és szamársonka

majort
2021. 12. 04., szo – 09:55

A közelmúltban ismét elismerték Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa kimagasló élelmiszeripari, gazdálkodói tevékenységét. Mintegy 150 hektáros területén magyar házi bivalyokat, szamarakat, lovakat és pónit is tart a mezőgazdasági szakember. 


Állatai szabadon, jóformán vadon élnek a Mátra lankái között. Az ily módon, egyfajta ökológiai szemléletű állattartásból kinyert húskészítmények egyre keresettebbek a nemzetközi piacon. Most a londoni Great Taste Awards nemzetközi élelmiszerversenyen a „bivalyos ember” két terméke is csillagokat kapott, amely hatalmas elismerésnek számít a gasztronómiában.


– Az angol Best of Hungary forgalmazza a termékeimet, szárazáruim így jutottak el a megmérettetésre, tehát egyáltalán nem készültem a minősítésre. Idén már több alkalommal exportáltam Angliába általuk, de más országokba is. A versenyen pedig egy csillagot kapott a szamárból készült bresaola, azaz sonka, a mátrai bivalyfűszeres kolbász pedig kettőt is – közölte Szalai Ferenc.


Hozzátette: – Ez az egyik legmagasabb szintű elismerés a gasztronómia világában. Olyan szakmai zsűri értékeli a termékeket, amelynek tagjait Michelin-csillagos éttermek séfjeiből, ételkritikusokból és ízmesterekből állítják össze. Együttes véleményük alapján osztják ki a kitüntetéseket.


Szalai Ferenc arra is kitért, hogy azért is örül nagyon az elismerésnek, mert a zsűri megtalálta termékében az umamit, vagyis az úgynevezett ötödik ízt, amelyet csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz. Kifejtette: büszkeséggel tölti el, hogy a magyar házi bivalyt, valamint a magyar parlagi szamarat a legjelesebb nemzetközi gasztronómiai versenyen keresztül mint tenyésztő és termékfejlesztő tudta a világ prémium gasztrotermékeinek polcára helyezni. A bivalyrezervátum tulajdonosa kiemelten fontosnak tartja a minőséget, hiszen az értékteremtés is egyben.


– Termékkínálatunkon keresztül azt igyekszünk elérni, hogy minőségi élelmiszereket tudjunk kínálni a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Fontos, hogy a jövő generációi is normális és egészséges ételeket fogyasszanak. Ez a fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hiszen azzá válunk, amit eszünk – hangsúlyozta korábban Szalai Ferenc, aki a mezőgazdasági munkálatok mellett egyébként folyamatosan fejleszti élelmiszer termékeit.


A rezervátum vezetője egyébként egy másik rangos kitüntetést is kapott a közelmúltban, amelyet Bécsben vehetett át. Ez szintén hatalmas megtiszteltetést jelentett számára, hiszen mint mondta, ezekkel a díjakkal visszaigazolást kap arról, hogy munkája jó irányban halad. Kiemelte, tevékenysége sok mindenen túlmutat, szól egyebek mellett a gyermekek jövőjéről, a magyar kultúra megőrzéséről és arról, hogy mindez életképes is a mai világpiacon. Szalai Ferencnek egyébként számos terméke ismert, így a bivalyból készült szalámi, a kolbász és a sonka, de népszerű a szamárzsír vagy a szamársonka is.


Forrás: Nool
Fotó: L.B. / NMH