Környezetvédelem

Teremtett világunk kincseinek megőrzéséhez elengedhetetlen az oktatásban dolgozó szakembereink lelkiismeretes munkája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából adományozott elismerések átadásán a Vajdahunyadvárban.
Országos rendezvénysorozatot indít a víz tájban tartásával kapcsolatos mezőgazdasági gyakorlatokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!” című előadásokra február első felében hat helyszínen kerül sor.
Sikerrel zárultak az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program 2023 őszi ültetései. A harmadik alkalommal meghirdetett program keretében idén 10 ezer sorfa állt a vidéki települések rendelkezésére, amelyből 8000 darabot az őszi időszakban ültettek el, hozzájárulva ezzel Magyarország településeinek zöldítéséhez és a fával borított területek növeléséhez – tájékoztatott Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.
Újabb természeti értékekkel bővült a vármegyei értéktár – írta a Kiskunsági Nemzeti Park. Ritka természeti kincsek kerültek a listára. Az elismerő okleveleket az „Értékzsongás Bács-Kiskunban” címmel szervezett konferencián adták át a közelmúltban.
A Csodás kertem magánarborétum (Kaposfüred) 2023-ban álmodott egy nagyot. Elindított egy olyan versenyt, ami nem elsősorban a kertek szépségéről szól, sokkal inkább arról, mennyire élhetőek, fenntarthatóak és természetesek a résztvevő kertek.
Az Európai Bizottság elkötelezett az energiaszegénység elleni küzdelem és a kiszolgáltatott fogyasztók védelme mellett mind szakmai programjaival - mint a Tiszta energia minden európainak, Nemzeti Energia és Klímaterv, „Irány az 55%!” intézkedéscsomag - mind az olyan kezdeményezések révén, mint a Tanácsadó központok az energiaszegénység felszámolásáért (EPAH).
Hat kilométernyi gerinchálózati szakaszt épített újjá és alakított a madarak számára biztonságossá Dél-Baranyában az E.ON, a beruházás összértéke elérte a 132 millió forintot – közölte a társaság. Az új vezetékszakasz egyszerre támogatja a szolgáltatási színvonal növelését és a természetvédelmi célokat.
Önkormányzatok részére rendez workshopot a levegőminőség javítását célzó HungAIRy LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2023. május 3-án. A rendezvényen az érdeklődők megismerhetik többek között a projekt tevékenységét és eddig elért eredményeit, valamint a hatékony levegőminőségi akciók tervezésének módszereit.
A településfásítási program fő célja a vidék megerősítése, a vidéken élő emberek támogatása - mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Csongrád-Csanád vármegyei Balástyán, ahol 30 fát ültettek a program keretében.
Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen, szerdán.