Környezetvédelem

Teremtett világunk kincseinek megőrzéséhez elengedhetetlen az oktatásban dolgozó szakembereink lelkiismeretes munkája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, a környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából adományozott elismerések átadásán a Vajdahunyadvárban.
A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei harmadik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.
Az esztergomi Granpol Kft. a Környezetbarát Termék védjegy használatára jogosító tanúsítványt, a Lucart-csoport magyarországi leányvállalata pedig az európai uniós ökocímkéről szóló tanúsítványt vehetett át Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkártól a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. székhelyén.
A tengerekben és óceánokban kifogott halak jelentős része nem a konyhaasztalainkon végzi, hanem például takarmányok alapanyagául szolgál. Takarmányadalék azonban másból is készülhetne, ami mérsékelné az aggasztó méreteket öltő lehalászást. Molnár Áron, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának második helyezettje rovarokból készült takarmánnyal forradalmasítaná a halak takarmányozását, elkerülve az ökológiai katasztrófát.
Hazánk teljes területének csaknem egyharmada természet közeli állapotban maradt fenn, mely nemzeti örökségünk része. Ezen nemzeti kincsünknek az élőhely rekonstrukciók, vízháztartás javítás által történő megőrzése a tárca és tíz nemzeti park igazgatóságunk egyik közös feladata Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszafüreden.

Elérhetők a környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek számára kiírt 2022. évi Zöld Forrás pályázat eredményei. Az Agrárminisztérium 70 millió forint értékben támogatja a környezet-és természetvédelmi céllal létrejött, Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezeteket.

Az EU klíma- és környezetvédelmi céljainak való megfelelés közvetlen és közvetett hatása a hazai élelmiszergazdaság versenyképességére témakörében adott elő Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Debreceni Egyetemen megrendezett Gazdálkodás szakmai konferencián.
Az ökológiai gazdálkodás témában megtartott éves ágazati szakmai napon a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című stratégiai dokumentum állt.
Az Agrárminisztérium az idei Föld napja alkalmából harmadik alkalommal fotó-, illetve első alkalommal videópályázatot hirdet annak érdekében, hogy felhívja a fiatalabb generáció figyelmét a környezettudatosság fontosságára és Földünk megóvására.
A környezetvédelemért felelős miniszter, Nagy István új pályázati tájékoztatókat hagyott jóvá a nemzeti Környezetbarát Termék és az európai uniós ökocímke termékminősítő rendszerekre vonatkozóan.