132 milliós madárbarát-fejlesztés Dél-Baranyában

majort
2023. 07. 05., sze – 09:49

Hat kilométernyi gerinchálózati szakaszt épített újjá és alakított a madarak számára biztonságossá Dél-Baranyában az E.ON, a beruházás összértéke elérte a 132 millió forintot – közölte a társaság. Az új vezetékszakasz egyszerre támogatja a szolgáltatási színvonal növelését és a természetvédelmi célokat.  

A megújult szakasz a Siklós-Villány gerincvezeték Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig tartó része, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park területén halad át. Az újjáépítés során az érintett szakaszon összesen 71 új villanyoszlopot állítottak fel.

A beruházás nyomán a villanyoszlopokra újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezeteket szereltek fel, amelyek megvédik a madarakat az áramütéstől. Különösen fontos ez a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál, ahol az egerészölyvek és a vércsék a terepből kimagasló villanyoszlopokra telepednek le. Emellett a védett fehér gólyák számára is előnyös a beruházás, mivel több pár a hálózaton fészkel, és a kirepülő fiókák is a hálózaton pihennek meg – közölte a vállalat.

A vállalat 2019 óta kizárólag olyan hálózatokat épít, amely kiküszöböli az áramütéseket, régebbi hálózatait pedig folyamatosan alakítja védetté – közölte az MTI-vel az E.ON.

 

Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: E.ON.