Szellemkastélyból lett közösségi tér és turistaszállás Söjtörön

A szőlőhegyen avatták fel az önkormányzat söjtöri hegyi vendégházát, mely a helyi embereket közösségi térként, a turistákat pedig szálláshelyként szolgálja majd.

Az idősebb söjtörieknek az 1980-as évek végétől az Ibituba igazi fogalom volt – a helyi köznyelv ezzel a névvel illette azt az épületet, amit dr. Keszei Gyula háziorvos álmodott meg az Öreghegyre. De az épületnek nem vette hasznát a tulajdonos, majd családja sem, az elmúlt húsz évben így szinte ki sem nyitották, a birtokon az enyészet volt az úr. Az önkormányzat 2018-ban kezdett foglalkozni a gondolattal, hogy kellene a faluban egy természetközeli közösségi színtér, mely hiánypótló módon szálláshelyként is működhetne. Megkeresték dr. Keszei Gyula örököseit, akik partnerek voltak az elgondolásban.

Első lépésként önerőből a vezetékes ivóvizet hozták el ide, majd tavaly az alsó szinten 50 fős közösségi teret alakítottak ki, felújították a cserépkályhát és új konyha is épült. Idén kint aszfaltos feljáró és 200 négyzetméteres térköves parkoló jött létre, a házban pedig a felső szinten dolgoztak: a korábbi két szobából négy lett, mindegyik külön fürdőszobával, továbbá kicserélték a nyílászárók zömét is.

A munkálatok egy része a Startmunka Mintaprogram keretében valósult meg, a Belügyminisztérium kétszer 4 millió forintos hozzájárulásával, míg a Leader vidékfejlesztési programból 11 millió forintot nyertek el. A külső munkák Tüske Attila, a belső átalakítás Hozbor Tamás egyéni vállalkozó munkáját dícséri. A szobák bútorozását az önkormányzat saját erőből oldotta meg.

Forrás: Kaj István, Zala megyei területi felelős