Jó gyakorlatok a Vidékfejlesztési Programban

Befejeződött a Tótkéri út felújítása Jánoshidán. A mezőgazdasági utat ünnepélyes keretek között adta át Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, Eszes Béla polgármester és Pintér Gábor a HE-DO Kft. főépítésvezetője.
A fagyvédelem lehetőségei a hazai fejlesztésű intelligens fagyvédelmi kályhával” címmel tartott szakmai konferenciát az Újfehértói Kutató Állomáson az Agroker cégcsoporthoz tartozó Agrokert Kft.. A konzorciumvezetőn túl a projekt megvalósításában többek között az eKözig ZRt., az Inno Inspire Kft és a FruitVeB is konzorciumi partner volt és a Vidékfejlesztési Program támogatásával valósulhatott meg.
Egyetlen nap alatt 543 településen tízezer sorfa talált gazdára az idén negyedik alkalommal meghirdetett Településfásítási Programban. Az Agrárminisztérium által indított kezdeményezés iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. Az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen, ennek ellenére háromszoros volt a túljelentkezés a most elérhető újabb mennyiségre. Az ország legnagyobb belterületi fásítási programja márciusban a sorfák kiszállításával folytatódik.
Szorgos munka folyt az elmúlt esztendőben a Felső-Kiskunság legkisebb, hétszáz főt számláló településén, Kunbaracson. A pályázati források, az önerő mellett a közösségi összefogás is nagyban hozzájárult az eredményességhez.
Több mint 276 millió forint pályázati forrásból és mintegy 16 millió forint önrésszel megújult Szentkirályszabadján a reptér felé vezető út, amit Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Pál-Gyarmati Katalin polgármester adott át január 16-án.
A Településfásítási Program negyedik ütemében újabb tízezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez az önkormányzatok. Tavasszal 4000 darab, az őszi ültetési időszakban 6000 darab fa áll az igénylők rendelkezésére – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Dunaszentmiklóson sok, a közösséget szolgáló beruházás valósult meg. Fejlesztik a csapadékvíz elvezetést, illetve közel három kilométer hosszú külterületi út is megújulhat.
A vidéki közösségek ereje a közösségi összefogásban és az életminőség javításában rejlik. Vácduka, egy olyan kis település, ahol a családok már régen hiányoltak a faluból egy játszóteret, hogy gyermekeiknek egészséges szórakozási lehetőséget biztosíthassanak a szabadlevegőn.
"2013-ban alapítottuk családi gazdaságunkat Karcag térségében, és azóta elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdaság iránt. Én, Fazekas Miklós, agrármérnök és növényorvosi diplomával rendelkezem. Szaktudásommal és több éves mezőgazdasági tapasztalattal vezetem a gazdaságot. Célunk, hogy az innováció és a precíziós gazdálkodás révén hozzunk létre hatékony, környezetbarát gazdálkodást.
A Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg Katona Károly öntözésfejlesztési beruházása Kalocsa járásban, Bátya és Miske településein, ami összesen 94 hektáros területen. A fejlesztés nagy lépés volt a vidéki gazdaság modernizációja felé.