Jó gyakorlatok a Vidékfejlesztési Programban

2024. június 18.
Útfejlesztésekkel teltek az elmúlt évek Nagyúton, ahol ezúttal a Vidékfejlesztési Program közel 178 millió forintos támogatásával sikerült 4-4,2 méter szélességben egy olyan utat rendbe tenni, ami nagy segítség a nagyútiaknak a környező települések, vagy munkahelyek megközelítésében is; a 3-as számú fúutat köti össze Nagyút külterületével.
Új tartalommal, történelmi időutazással bővült az a már hagyományos programsorozat, amit a nyári időszakban évről évre megrendeznek Nagyrécsén. A már jól bejáratott főzőverseny és a kulturális műsor mellé ezúttal harci bemutatók, történelmi vetélkedők is társultak.
Vadonatúj műfüves pályát adtak át a sportcsarnok szomszédságába szerdán Nemesvámoson. Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a helyi önkormányzatnak a civil szervezetekkel és a vállalkozókkal való kapcsolattartása igazi iránytű a többi település számára is.
Negyvennégy sikeres pályázat és másfél milliárd forintnyi fejlesztési forrás a hamarosan záruló önkormányzati ciklus eredménye Taszáron. Habár már sok minden elkészült, tennivaló akad még és tervekből sincs hiány a településen.
Torákné Zsidai Gabriella karancsberényi vállalkozó 2016-tól tevékenykedik egyéni vállalkozóként, valamint férjével 2002-től családi gazdálkodást is folytat. Fő tevékenysége leginkább állattenyésztésre és növénytermesztésre orientálódik.
Nógrádkövesd önkormányzata a közelmúltban több pályázat kiírásán is eredményesen szerepelt. Ennek köszönhetően megújulhat az orvosi rendelő tetőszerkezete és új eszközöket is beszerezhetnek, valamint több bel- és külterületi utat is korszerűsíthetnek.
A kormány prioritásként tekint a magyar agrárium és a vidék, a kisvárosok és -települések támogatására, továbbá kiemelt cél a lakosok komfortérzetének javítása. Ezen törekvések megvalósulását különböző, egymásra épülő, pályázható források segítik. A vidéki kisvárosok és falvak lakóinak életét a külterületi utak felújítása is segíti.
Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésének projektzáró ünnepségét pénteken tartották meg Csávolyon. Csala Józsefné polgármester hangsúlyozta: megújult az általános iskola és a tornacsarnok, a hivatal és a mezőgazdasági centrum épülete.
Jelentős az érdeklődés a vidéki termelői piacok létrehozására indított pályázati program iránt, a megítélt támogatás megközelíti a 13 milliárd forintot - mondta az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszaeszlár termelői piacának átadásán pénteken.
Az új pályázatok forrásainak felhasználása révén 2900 milliárd forintból újulhat meg az agrárium. A támogatások célja, hogy 2030-ra a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar Európa élvonalába kerüljön – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a Szatmári cégcsoport beruházás átadóján, Jászladányban.