Vidékfejlesztés

Az Agrárminisztérium újranyitotta a VP2-4.1.1.-20 kódszámú „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a korábban 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolta, így ismét lehetőség nyílik az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására.

Május 24-e óta benyújthatók a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatási kérelmek. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megötszörözte a kormány, így az érintettek 50 milliárd forint helyett 260 milliárd forintot kaphatnak - jelentette be péntek Nagy István agrárminiszter Hajdúnánás-Kendereskertben, ahol a megye 51 nyertes gazdálkodójának átadta a támogatási szerződéseket.

A Hévízi Termelői Piac évek óta töretlen sikerrel működik, s kedvelt turisztikai célponttá is vált. Lezárult a piac megújítási projektje: 271,5 millió forint támogatás segítségével korszerűsödött a piac meglévő épülete, valamint egy új pavilon kialakításával az árusok és az ide érkező vendégek a mai kor elvárásainak megfelelő teret kaptak. 

A kormány gazdaságfejlesztési programjai a vidék megtartóerejét és az agrárvállalkozások, valamint a hozzájuk kötődő családok megerősítését szolgálják - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kiskertészek Zöldség- és Gyümölcstermelői Kft. élelmiszer és táplálékkiegészítő gyártóüzemének átadásán, hétfőn, Nagykállón.

A soproni parkerdő Boszorkány-túraútjához hasonló, tematikájában új meseösvény készül a sopronkövesdi Agghegyen. Újabb, elsősorban családi kikapcsolódásra csábító attrakcióval gazdagodik a település. A meseösvény lényege, hogy a gyerekek szabad levegőn mozoghassanak, szüleikkel együtt érezzék jól magukat az erdőben és szeressék meg a természetet.

Össze lehet-e kötni a 2-3 ezer éves romok mentén, sőt: azokra alapozva a vidéki térségek fejlesztését? Erre a kérdésre is választ ad az ISTER-program, mely a Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló projekt, ami az érintett vidékek vidékfejlesztésére is nagy hatással lesz, lehet.
Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt. Az eseményen számos nyugat-balkáni ország képviseltette magát, Franciaország, Németország és Ausztria mellett.
Rendhagyó, kettős átadóünnepséget tartottak az elmúlt héten a Kazincbarcikai járáshoz tartozó két településen, Nagybarcán és Bánhorvátiban. Az érintett települések polgármesterei Demeter Zoltánnal, a térség országgyűlési képviselőjével és Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével együtt előbb a nagybarcai termelői piacot, majd a Bánhorvátiban elkészült hűtőházat és magtárat  adták át a települések közösségének.