Turizmus

Örömteli hírt tett közzé a Salgótarján környékén túrázóknak, az erdőjáró kirándulóknak a Nógrád megyei Bárna önkormányzata: két ingyenesen igénybe vehető erdei lakot építettek a falu melletti erdőben a közmunkaprogram keretében.

A balázstelki szálláshely fejlesztésének elsődleges célja a vendégek kényelmét és szórakozását szolgáló berendezések és felszerelések beszerzése volt. Szabadidős és sportolási lehetőségek nyújtásához beltéri és kültéri játékokat, úgy mint csocsó- és pingpongasztalt, trambulint, kempingezéshez pedig sátrakat és hálózsákokat szereztek be, valamint kialakítottak egy 15x28 méteres multifunkciós szabadidős füves pályát is.

Erdélyi mintára felújított és kialakított Rétesházban várja a Tisza-tóra és Poroszlóra látogatókat és az ott átutazókat Krusperné Bádonyi Tímea és férje, Karesz. A házaspárt LEADER pályázati támogatás is segítette álmaik valóra váltásában.

Látványos eredményt hoztak azok a turisztikai fejlesztések, amelyeket tavaly valósított meg a közép-zalai település önkormányzata. A községet övező dombhát legmagasabb pontjára felépített kilátó népszerű állomása lett a túrázóknak, de a horgásztó új gyaloghídja is látogatott célponttá vált. Utóbbi különösen meglepte a helyieket, hiszen annak nem is szántak különösebb funkciót annál, minthogy a horgászok tavon való átkelését segítse. A világhírű óceánjáró hajós, Fa Nándor által épített különös, pontonszerű úszó szerkezet azonban önmagában is látványossággá vált.

2021. február 9.

A Magyar Kormány gazdaságélénkítő programjának köszönhetően közel 300 millió forintot fordított Varsány Község Önkormányzata a Rozmaring Étterem kialakítására.

A szőlőhegyen avatták fel az önkormányzat söjtöri hegyi vendégházát, mely a helyi embereket közösségi térként, a turistákat pedig szálláshelyként szolgálja majd.

Ősztől hangulatos pihenőpark fogadja a Dunaalmásra látogatókat, köszönhetően a Vidékfejlesztési Programnak és a helyi önkormányzatnak. A Csokonai kutat és annak megszépült környezetét 2020 szeptemberében adták át.

Új helyi piacot kapott Kővágóőrs. A 45 millió forintos kormánytámogatással és 15 millió forintos önkormányzati önrésszel megvalósult piac lehetőséget biztosít a környék gazdáinak termékeik árusítására, a vásárlóknak pedig a minőségi hazai termék hozzáférésének. A Káli-medence gyöngyszemében lévő piac idén először a KŐFESZT-programsorozat keretében nyitotta meg standjait.

Összesen 41 darab nyertes pályázat valósult meg a Heves megyei Ostoroson a Vidékfejlesztési Programból. A gazdáknak nyújtható támogatások mellett (pl. AKG, ökológiai gazdálkodás támogatása), tekintettel a település jellegére, történelmére és elhelyezkedésére, számos helyi borászat is nagyobb beruházásokat valósított meg.

Nyár végén átadták a Mátra legújabb látogatóközpontját. A természeti értékekben gazdag tájegységen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság lát el természetvédelmi kezelési feladatokat. A pályázat megvalósításával a tájegység korábbi irodája alakult át és került bővítésre. A korszerű iroda mellé egy természetvédelmi, oktató- és látogatóközpontot hoztak létre.