LEADER

A Leader program keretében elnyert támogatás segítségével, illetve saját forrásokból fejlődhet tovább a Békési Kishajó-kikötő – jelentette be a helyszínen megtartott szerdai sajtótájékoztatón Kálmán Tibor, Békés polgármestere és Dobi István, a Békési Kajak-Kenu Club elnöke.
Zámbó Péter 1994-ben kezdte meg őstermelői tevékenységét, jelenleg az őstermelők családi gazdaságának vezetője, amelynek még további 3 tagja van. Péter Magyarbánhegyesen él és több évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel. Gazdasága több lábon áll, ezért a szerencsésebb gazdaságok közé sorolhatja magát.
Megjelent a LEADER Helyi Akciócsoportok támogatása című pályázati felhívás. A pályázati felhívás kódszáma: KAP-RD57-24. Vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni.
Az elmúlt két uniós pénzügyi ciklusban, vagyis 2007 és 2020 között összesen kétmilliárd forint Leader fejlesztési forrás érkezett a Zalaszentgrót központú térség településeire a Zala Termálvölgye Egyesület révén.
A hatékony mezőgazdasági termelés feltétele, a meglévő géppark cseréje, modernizálása. A dóci Kovács család kihasználva a Leader Program adta lehetőségeket és a növénytermesztéshez szükséges, új gépek beszerzését célozta meg.
Megkezdődött a horgászat a Mároki-tavon. A község külterületén, a falutól száz méterre található Mároki horgásztavat, és környezetét az elmúlt évben újították fel.
A gazdasági nehézségek ellenére is sikeres évet tudhat maga mögött a fülöpházi önkormányzat. A pályázati támogatásoknak köszönhetően megvalósult a polgármesteri hivatal részleges megújítása, a művelődési ház épületének napelemes fejlesztése, illetve a legjelentősebb belterületi gyűjtőút, a Kossuth utca rekonstrukciója.
A sólyi megújult játszótér népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy olykor még más településekről is átjárnak ide a családok, hogy a gyermekek kedvükre használják a játékokat. Az önkormányzat a jövőben további fejlesztéseket tervez.
A harmadik belvizes projektet zárták le az elmúlt év végén a Bácsbokodon, ami Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásból jöhetett létre. Az elmúlt évben több útfejlesztést is megvalósítottak a településen a Magyar Falu Program, illetve a TOP Plusz támogatásokból. Idén egyebek mellett streetballpályát, óvodai tornatermet építenek.
A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület jelentős szakmai múltra tekint vissza. Az idei évben immár 15. éve végzi a területéhez tartozó 17 településen a vidékfejlesztési tevékenységet. Az Egyesület számára a 2023. év kiemelt jelentőségű volt, mivel egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett.