Generációváltás

Generációváltás egy családi cégben és a családi minta – a vállalkozószellem – továbbvitele. Maximalizmusra törekvés, barátság, felelősségvállalás és összeérő utak – mind jelen vannak Geiger Győző és Kozó Ádám történetében.
A generációváltás felgyorsulása lehet a precíziós gazdálkodás elterjedésének egyik generátora. Tavaly ehhez megteremtődött a jogszabályi háttér, nyáron pedig érkezik hozzá a pénzügyi forrás is.
Az elmúlt évben több, őstermelőket érintő jogszabály is megváltozott. A módosítások részben a generációváltást, részben az adminisztrációs terhek csökkentését célozták. A mezőgazdaság egyik legnagyobb gondja a gazdálkodók elöregedése. A generációváltást hivatott elősegíteni az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény módosítása, amely révén a gazdasághoz kapcsolódó összes elemet egyszerre átadhatják az elődök a következő generációnak.
Élesedett a folyamat, 2024. január 10-én, szerdától lehet jelentkezni a munkahelyi generációváltást elősegítő programra. Ennek keretében azok a cégek pályázhatnak bérkiegészítésre, amelyek biztosítani szeretnék a munkatapasztalatok átadását a nyugdíj előtt álló dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.
A Magyar Közlöny év végi számaiban feltűnően sok agrártárgyú jogszabály szúrhatott szemet az olvasónak; de legelőször is az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XCV. törvény. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még november elején, a törvényjavaslat benyújtásakor összeszedte egy cikkben, hogy a javaslat elfogadása esetén mi fog változni.
Érdemes megismerni a Közös Agrárpolitika új támogatási időszakának hazai beruházási intézkedéseit, különösen a II. pilléres támogatásokat. A mezőgazdasági beruházások támogatásairól azért különösen fontos tudni, mert ez az egyik legnagyobb kerettel rendelkező intézkedés a pályázatok között.
A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
Ma egészen mást jelent gazdálkodni, a földeken, az állatokkal dolgozni, mint akár húsz évvel ezelőtt: hódít a precízió, a digitalizáció és az innováció, ami vonzza a fiatalokat. A héten több száz fiatal gazdálkodó gyűlt össze Gödöllőn az Ifjú Gazdák Kongresszusán, hogy közös gondjaikról és jövőjükről beszéljenek.
Egyszerre komoly veszély, lehetőség és feladat a magyar mezőgazdaságban, hogy a felmérések szerint a termelő gazdaságok irányítóinak jelentős része 65 év feletti. Az év elején hatályba lépett jogszabály célja, hogy elősegítse a nemzedékváltást a mezőgazdaságban. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a termőföldhöz jutás szigorú szabályaival továbbra se lehessen visszaélni. Az új törvényi szabályozás megteremti a lehetőséget arra, hogy öröklés és ajándékozás nélkül, szerződéses megállapodás alapján is lehetőség legyen a termelő gazdaságok átadására.
2023. január 1. napján hatályba lépett „az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény” amely megoldási lehetőséget kínál a nemzedékváltásra a mezőgazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megbízásából készített 2020. évi Agrárcenzus felmérés adatai alapján 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka volt 40 évnél fiatalabb.