Ezért jó ma vidéken fiatalnak lenni

majort
2023. 03. 20., h – 10:35

Ma egészen mást jelent gazdálkodni, a földeken, az állatokkal dolgozni, mint akár húsz évvel ezelőtt: hódít a precízió, a digitalizáció és az innováció, ami vonzza a fiatalokat. A héten több száz fiatal gazdálkodó gyűlt össze Gödöllőn az Ifjú Gazdák Kongresszusán, hogy közös gondjaikról és jövőjükről beszéljenek. 

Itt elhangzott: a kormány támogatja a generációváltást, modernizálást, a fiatal gazdálkodóknak számos lehetőségük van támogatások igénybevételére. 
A Ripost Papp Zsolt Györgyöt, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnökét, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárát kérdezte, aki maga is gazdálkodik, egy újfehértói kertész családban nőtt fel.

Az ifjú gazda tagozatnak már több mint 1600 tagja van, mind a 19 vármegyében működik. Mint azt Papp Zsolt György elmondta: komoly agrárszakemberek erősítik a szervezetet, olyan fiatalok, akik a mezőgazdaságból élnek. A tagozatot azért alakították meg, hogy együtt gondolkodjanak és megoldásokat keressenek azokra a speciális kihívásokra, amikkel szembe kell néznünk, a fenntarthatóságtól és környezetvédelemtől a fogyasztói szokások változásáig és a digitális kihívásokig. Közösen jobban választ tudnak adni a mindannyiukat foglalkoztató kérdésekre. 

2022. november 7-én elfogadták a közös agrárpolitikai stratégiát, ami egészen 2027-ig meghatározza az agrárium, a mezőgazdaság, a vidék jövőbeli támogatásait. Nagyon sok pénz, 5300 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, amiből negyedévente ütemezetten részesedhetnek a gazdálkodók. 

Az agrárium fejlődésében jelentős szerepe van a nemzedékváltásnak, a fiatal gazdák helyzetbe hozásának, a gazdaságok modernizálásának. A kongresszuson a fiatal gazdák megismerhették a rendelkezésükre álló támogatási formákat is.- mondta el a tagozat vezetője. Úgy látja, egyre inkább érdekli a fiatalokat a gazdálkodás, a föld, mert perspektívát, jövőképet ad és stabil megélhetést jelent vidéken. A támogatási rendszer is hozzájárul, hogy átvehessék a fiatalok a gazdaságokat és egyszerű célok mentén hozzájussanak a forrásokhoz. A kormányzat célja az, hogy vidéken is teremtsenek munkahelyeket, tisztes jövedelmet jelentsen a mezőgazdaságban, élelmiszer-feldolgozóiparban tevékenykedni. 

Az a cél, hogy a vidéki fiatalok éppen annyi lehetőséghez jussanak, mint a városiak, ne legyen különbség. 

A közös agrárpolitikai stratégia komoly fejlesztéseket kínál az alapanyag-feldolgozásban is. A másik, amiért vonzza a fiatalokat ez a pálya, az a technológiai térhódítás: teret kap a precízió, a digitalizáció, az innováció és a kutatási eredmények beépítése a mindennapi munkába. Ma már komoly tudást igényel a mezőgazdasági gépek, eszközök és technológiák alkalmazása, amihez jól képzett fiatalokra van szükség az ágazatban. Ezért is van szükség a fiatalításra és a fiatalok támogatására, mivel az ő kezükben van az ágazat megújítása - hangsúlyozta a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke.


Forrás: borsonline.hu
Fotó: Bruzák Noémi