Médiatár

2023. október 17-én rendezték meg a 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja elnevezésű konferenciát Budapesten, az Agrárminisztérium Kupolatermében, a Magyar Női Unió Egyesület szervezésében. A civil szervezet a munkája során a hazai és a nemzetköziegyüttműködések segítségével, egyfajta híd szerepet kíván betölteni a nők és a döntéshozók közt, annak érdekében, hogy a gazdasági, szociális, foglalkoztatáspolitikai, oktatási, környezetvédelmi, egészség-megőrzési, valamint fogyasztóvédelmi döntések a nők és a családok érdekeit kiemelten szolgálják. A konferencia témája a vidéken élő családok boldogulása, a nők szerepének erősitése az agráriumban volt.
2023. szeptember 8-9. között negyedik alkalommal került megrendezésre az ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia Hajdúnánáson, melynek fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő: termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók számára megjelenési, találkozási alkalmat kínáljon. Az idei évben is az Expon, kiemelt hangsúlyt fektettek a szakmai programra és annak színvonalára. Ennek érdekében számos olyan dolog várta a látogatókat, melyek új szakmai ismeretekkel gyarapítja már meglévő tudásukat, elősegíti az ökológiai gazdálkodás iránt még csak érdeklődéssel tekintő gazdák átállását, ugyanakkor megkönnyíti a régóta ökológiai gazdálkodást folytatók életét is.
2023. november 2.
2023. október 5-én rendezték meg a Muravidéki Disputa elnevezésű konferenciát Lendván, a Bánffy-központban, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány szervezésében. A Muravidéki Disputa célja a muravidéki külhoni magyarság gazdálkodói rétegének, a vidékfejlesztésben érintett kormányzati, önkormányzati és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó tevékenységet végző szervezetek szakmai tanácskozása volt a Muravidék társadalmi-gazdasági fejlődése érdekében.
Az Együtt Európáért Alapítványszervezésében rendezték meg 2023. október 13-án a „Helyben?, Rendben! Klub - Kihelyezett Támogatói Szakmai Fórum” elnevezésű konferenciát a Nógrád vármegyei Horpács településen. Az esemény több, a fiatalokat segítő szervezet összefogásának eredménye volt, akik hisznek abban, hogy a településvezetők rendkívül sokat tehetnek a fiatalok helyben tartásáért, illetve boldogulásáért. A konferencián sikeres falusi, kis- és nagyvárosi polgármestereknek mutatták be elképzelésüket, ezt követően pedig kerekasztal beszélgetésekben részletezték a települések életét befolyásoló aktuális kérdéseket.

Immár negyedik alkalommal 2023. október 09 – 14-én rendezték meg a debreceni Nagyerdő értékeit bemutató ünnepi eseménysorozatot a Nagyerdő hete – A természet és a család találkozása címmel. Az ünnepi eseménysorozat a város természeti kincseinek bemutatására és a családok együtt töltött időre összpontosított. A rendezvénysorozat részeként szakmai konferenciát is szerveztek, amelynek fő témája az erdő és a város közötti kapcsolat és az erdőhöz köthető fejlesztési lehetőségek voltak.

A Józsa Fejlődéséért Alapítvány szervezésében rendezték meg 2023. október 14-én, Debrecen - Józsa városrészen a 33. Szüreti nap és 20. Nyúlfesztivál elnevezésű rendezvényt. A rendezvényhez kapcsolódóan a Nyúl Terméktanács Szakmaközi Szervezet a nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítése céljából, látványfőzéssel és kóstoltatással várta az érdeklődőket. Az eseményről szakértők és nyúltenyésztő gazdák bevonásával, ismeretterjesztő-, a nyúlhús fogyasztás jelentőségét propagáló kisfilmet készítettek.
2023. október 30.
A Hársas Vadásztársaság szervezésében került megrendezésre 2023. szeptember 29-30. napok között a „Hársas Napok” elnevezésű rendezvény, Mihálygergén. A rendezvény első napján egy szakmai konferenciát szerveztek, melynek fő témája a vadászat, vadgazdálkodás, a vadételek fogyasztásának népszerűsítése, valamint a helyi termékekkel kapcsolatos jogi szabályozások és annak keretében várható intézkedések, a hazai és különösen a Nógrád vármegyei vidékfejlesztési célok bemutatása volt.
2023. október 24.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete idén 11. alkalommal szervezte meg a magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb megmérettetését, a Sajtmustrát, mely egy szakmai konferenciából és sajtversenyből állt. A mustra szakmai programját több, mint 60 magyar sajtkészítő előzetes visszajelzése alapján állították össze, akik sajtok érlelését, a sajtbetegségeket és a sajtkészítés mikrobiológiáját jelölték meg leginkább érdekfeszítő témaként. A szervezők a már adott témákhoz megkeresték a legjelentősebb nemzetközi és hazai előadókat ennek következtében minden eddiginél nívósabb volt a szakmai konferencia programja, az előadók között volt többek között: Bronwen Percival, Sébastien Picoulet és Szafner Gábor is.
Az idén 32. alkalommal rendezték meg Kalocsa legnagyobb hagyományőrző programját a Csíplek Kalocsa Paprika Fesztivált 2023. szeptember 8-10. között. Idén is megtartották az immár hagyományosan a nyitóeseményt, az Agrár hungarikum szakmai kerekasztal beszélgetést. A mintegy száz gazdálkodó részvételével megtartott rendezvény fő témája az idén életbe lépő agrár nemzedékváltás elősegítéséről szóló törvény, a vidékfejlesztés támogatási lehetőségei és a fűszerpaprika termesztés jövője volt.
Magyarország egyik legrégebbi agrárseregszemléje, a „Bábolnai Gazdanapok” idén 2023. szeptember 7–9. között várta látogatóit. A kiállítás az agrárium kiemelkedő eseménye volt, amely nemcsak hagyományt teremtett, de értéket is képviselt. A Bábolna Gazdanapok Fórum kerekasztal beszélgetései négy témát jártak körül: KAP és a hozzá tartozó finanszírozási háttér; Gabonapiaci helyet – az árak és a termésmennyiség tükrében; A tavalyi aszály és az idei támogatás hatásai az öntözésben; valamint a Fenntartható kertészkedés – Hogyan változik a növényhasználat.