Szabadon letölthető tanulmányok
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2023-04/Bor%C3%ADt%C3%B3.jpg?itok=gTY5pRA2)
A Gazdálkodás agrárgazdasági tudományos folyóirat 1957 óta ad helyet az agrárpolitikai, gazdálkodási, üzleti, marketing, vidékfejlesztési, üzem- és munkaszervezési, élelmiszer-feldolgozási témáinak, illetve a korszak hazai és nemzetközi kihívásainak valamint az arra adott válaszoknak. A folyóirat 65 éves fennállását egy „Korszakok és irányzatok a 65 éves Gazdálkodásban” című művel ünnepli meg a kiadvány szerkesztőbizottsága. A kiadvány több, mint 500 oldalon mutatja be az agrárgazdasági tudományos folyóirat múltját, mely hozzájárult ahhoz, hogy a folyóirat ne csak tudástár, hanem tudásközösség is legyen.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2023-04/Bor%C3%ADt%C3%B3.jpg?itok=gTY5pRA2)
A Gazdálkodás agrárgazdasági tudományos folyóirat 1957 óta ad helyet az agrárpolitikai, gazdálkodási, üzleti, marketing, vidékfejlesztési, üzem- és munkaszervezési, élelmiszer-feldolgozási témáinak, illetve a korszak hazai és nemzetközi kihívásainak valamint az arra adott válaszoknak. A folyóirat 65 éves fennállását egy „Korszakok és irányzatok a 65 éves Gazdálkodásban” című művel ünnepli meg a kiadvány szerkesztőbizottsága. A kiadvány több, mint 500 oldalon mutatja be az agrárgazdasági tudományos folyóirat múltját, mely hozzájárult ahhoz, hogy a folyóirat ne csak tudástár, hanem tudásközösség is legyen.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2023-02/Magyar%20pr%C3%A9mium%20min%C5%91s%C3%A9g%C5%B1%20mez%C5%91gazdas%C3%A1gi_k%C3%A9p.png?itok=2PQNosfq)
A nemzetközi piacokon az utóbbi években, az egészséges táplálkozás térhódításával együtt, egyre keresettebb termék lett a galambhús. A fogyasztók egyik szegmensét a gasztronómiai piac, az ínyenc és különlegességeket kereső vásárlók rétege képezi, a másikat pedig a hagyományos, vidéki-falusi „konyhák”, családok. Mindkét szegmens kiemelkedő igénye és célja az egészséges, biztonságos és konyhakész állapotú galambhús vásárlása. A Magyar prémium minőségű mezőgazdasági termékek elhelyezése európai piacokon című tanulmány segíti a Hálózat tagjait és az érdekelteket, a módszertani tapasztalatok és az innovációk, valamint a legjobb gyakorlatok és marketing stratégiák megismerésével.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2023-02/Magyar%20pr%C3%A9mium%20min%C5%91s%C3%A9g%C5%B1%20mez%C5%91gazdas%C3%A1gi_k%C3%A9p.png?itok=2PQNosfq)
A nemzetközi piacokon az utóbbi években, az egészséges táplálkozás térhódításával együtt, egyre keresettebb termék lett a galambhús. A fogyasztók egyik szegmensét a gasztronómiai piac, az ínyenc és különlegességeket kereső vásárlók rétege képezi, a másikat pedig a hagyományos, vidéki-falusi „konyhák”, családok. Mindkét szegmens kiemelkedő igénye és célja az egészséges, biztonságos és konyhakész állapotú galambhús vásárlása. A Magyar prémium minőségű mezőgazdasági termékek elhelyezése európai piacokon című tanulmány segíti a Hálózat tagjait és az érdekelteket, a módszertani tapasztalatok és az innovációk, valamint a legjobb gyakorlatok és marketing stratégiák megismerésével.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2023-01/Az%20%C3%B3voda%20%C3%A9s%20iskolakertek_k%C3%A9p.png?itok=YOuBuNE6)
A környezeti nevelési programokon keresztül erős kapocs jön létre az ember és a természet között. Már az óvodai nevelés szilárd alapot ad a környezettudatos szemlélethez, amelyet tovább gazdagíthatnak a lépcsőzetesen egymásra épülő, az általános és középiskolákra kiterjesztett környezeti nevelési programok. Az iskolakerti környezeti nevelés jó gyakorlatainak megosztását segítik az iskolakerti találkozók és közös rendezvények, iskolakert-látogatások és tapasztalatcserék, a kiadványok és a megosztott videók. Ennek a programnak a részeként született meg Az óvoda-és iskolakerteknek a környezeti nevelésben betöltött jelentősége, szerepe című kiadvány, mely a tapasztalatokat megosztva hozzájárul egy fenntartható jövőkép megvalósításához.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2023-01/Az%20%C3%B3voda%20%C3%A9s%20iskolakertek_k%C3%A9p.png?itok=YOuBuNE6)
A környezeti nevelési programokon keresztül erős kapocs jön létre az ember és a természet között. Már az óvodai nevelés szilárd alapot ad a környezettudatos szemlélethez, amelyet tovább gazdagíthatnak a lépcsőzetesen egymásra épülő, az általános és középiskolákra kiterjesztett környezeti nevelési programok. Az iskolakerti környezeti nevelés jó gyakorlatainak megosztását segítik az iskolakerti találkozók és közös rendezvények, iskolakert-látogatások és tapasztalatcserék, a kiadványok és a megosztott videók. Ennek a programnak a részeként született meg Az óvoda-és iskolakerteknek a környezeti nevelésben betöltött jelentősége, szerepe című kiadvány, mely a tapasztalatokat megosztva hozzájárul egy fenntartható jövőkép megvalósításához.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-12/Kov%C3%A1cs%20J%C3%B3zsef_k%C3%A9p.png?itok=KMrajcOV)
Dr. Kovács József Professzor Úr 68 éven át folytatta oktató- kutató munkáját, alapító tagja volt a Georgikon Alapítványnak, szakmai munkássága az állattenyésztés mellett a vidék, a gazdálkodás teljes vertikumára kiterjedt. Szakmai tevékenységét, a Georgikon, a város és a tágabb közösségek érdekében végzett munkáját az alábbi kötetben örökíthették az utókor számára.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-12/Kov%C3%A1cs%20J%C3%B3zsef_k%C3%A9p.png?itok=KMrajcOV)
Dr. Kovács József Professzor Úr 68 éven át folytatta oktató- kutató munkáját, alapító tagja volt a Georgikon Alapítványnak, szakmai munkássága az állattenyésztés mellett a vidék, a gazdálkodás teljes vertikumára kiterjedt. Szakmai tevékenységét, a Georgikon, a város és a tágabb közösségek érdekében végzett munkáját az alábbi kötetben örökíthették az utókor számára.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-12/Georgikon%20200_k%C3%A9p.jpg?itok=k_yBLt7P)
A hazai gazdálkodás fejlesztésére Gróf Festetics György által alapított Georgikon, tudományos gazdasági és agrárképzési iskola 1797-ben, Európában elsőként kezdte meg e területen működését. Ennek a történelmi eseménynek 225 éves jubileumi évfordulójának alkalmából készült el a jubileumi Georgikon 200+25 évkönyv mely a Georgikon több mint kétszáz évre visszatekintő agrárkulturális értékeit, a magyar agrár képzés fejlődésének folyamatát, örökségét, hagyományaink továbbadását kívánja bemutatni a fiatal generáció számára.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-12/Georgikon%20200_k%C3%A9p.jpg?itok=k_yBLt7P)
A hazai gazdálkodás fejlesztésére Gróf Festetics György által alapított Georgikon, tudományos gazdasági és agrárképzési iskola 1797-ben, Európában elsőként kezdte meg e területen működését. Ennek a történelmi eseménynek 225 éves jubileumi évfordulójának alkalmából készült el a jubileumi Georgikon 200+25 évkönyv mely a Georgikon több mint kétszáz évre visszatekintő agrárkulturális értékeit, a magyar agrár képzés fejlődésének folyamatát, örökségét, hagyományaink továbbadását kívánja bemutatni a fiatal generáció számára.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-05/szigetkoz.jpg?itok=bdk5P_ta)
Kisbodak Község Önkormányzata és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség egyedülálló fejlesztése a Kisbodaki Vízi Kultúrház, a szigetközi Kisbodak településen. A Vízi Kultúrház a természeti ismeretterjesztő turizmus, az oktatás, a művelődés, a kutatás és a szervezett szabadidősport vállalt helyszíne. A Kultúrház égisze alatt elkészült Klemencz Henrik munkája, a „Szigetközi tájszavak és népies kifejezések gyűjteménye” című kiadvány. A gyűjtemény segíti a vidéki közösségek hagyományainak őrzését, de aktív szerepet is be tud tölteni a gyakorlati oktatás keretei között.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-05/szigetkoz.jpg?itok=bdk5P_ta)
Kisbodak Község Önkormányzata és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség egyedülálló fejlesztése a Kisbodaki Vízi Kultúrház, a szigetközi Kisbodak településen. A Vízi Kultúrház a természeti ismeretterjesztő turizmus, az oktatás, a művelődés, a kutatás és a szervezett szabadidősport vállalt helyszíne. A Kultúrház égisze alatt elkészült Klemencz Henrik munkája, a „Szigetközi tájszavak és népies kifejezések gyűjteménye” című kiadvány. A gyűjtemény segíti a vidéki közösségek hagyományainak őrzését, de aktív szerepet is be tud tölteni a gyakorlati oktatás keretei között.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-05/Iskolakert%C3%A9szet%20%C3%B6kol%C3%B3giai%20szeml%C3%A9lettel_k%C3%A9p.jpg?itok=n7lscLXi)
Az „Iskolakertészet ökológiai szemlélettel gyakorlati kézikönyv 2020.” kiváló útmutató az ökológiai szemlélet megalapozásához, hiszen itt az ismeretek elsajátítása élmények útján történik. A kézikönyv célja, hogy az ökológiai gazdálkodás tágabb összefüggéseibe nyújtson betekintést. Akiket megérintett ez a gondolkodásmód, és megismerték az ökológiai gazdálkodás értékeit, hosszú távon nyitottabbá válhatnak az ökológiai előállítású termékek és az egészséges életmód iránt.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-05/Iskolakert%C3%A9szet%20%C3%B6kol%C3%B3giai%20szeml%C3%A9lettel_k%C3%A9p.jpg?itok=n7lscLXi)
Az „Iskolakertészet ökológiai szemlélettel gyakorlati kézikönyv 2020.” kiváló útmutató az ökológiai szemlélet megalapozásához, hiszen itt az ismeretek elsajátítása élmények útján történik. A kézikönyv célja, hogy az ökológiai gazdálkodás tágabb összefüggéseibe nyújtson betekintést. Akiket megérintett ez a gondolkodásmód, és megismerték az ökológiai gazdálkodás értékeit, hosszú távon nyitottabbá válhatnak az ökológiai előállítású termékek és az egészséges életmód iránt.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-05/Biokult%C3%BAra%20ebook_k%C3%A9p.jpg?itok=u1Ogb4ZM)
A Biokultúra e-book sorozat az ökológiai gondolkodásmód terjesztése és az ökológiai előállítású termékek népszerűsítése céljából készült. A Magyar Biokultúra Szövetség gondozásában megjelent sorozat azok számára készült, akik kiskertjüket, balkonkertjüket ökológiai szemlélettel összhangban kívánják megművelni, és hangsúlyt fektetnek a bioélelmiszerek fogyasztására.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-05/Biokult%C3%BAra%20ebook_k%C3%A9p.jpg?itok=u1Ogb4ZM)
A Biokultúra e-book sorozat az ökológiai gondolkodásmód terjesztése és az ökológiai előállítású termékek népszerűsítése céljából készült. A Magyar Biokultúra Szövetség gondozásában megjelent sorozat azok számára készült, akik kiskertjüket, balkonkertjüket ökológiai szemlélettel összhangban kívánják megművelni, és hangsúlyt fektetnek a bioélelmiszerek fogyasztására.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-04/Az%20iskolakert%20lehet%C5%91s%C3%A9gei_k%C3%A9p.jpg?itok=FEL0vmtH)
A kert terápiás eszköz, a kertterápia eszköze. A kiadvány szerzőjének célja, hogy a gyakorlati példák bemutatásával gazdagítsa a tudatos kertterápia gyakorlatát, hozzájárulva a sajátos nevelési igényű gyerekek örömteli létéhez az iskolakertben. Hiszen nemzetközi szinten is kevés tapasztalat, kutatás, jógyakorlat áll rendelkezésre konkrét iskolakerti gyógypedagógiai lehetőségekről. A mű bemutatja az iskolakertek Gyógypedagógiai intézményekben betöltött szerepét, a kert használatának terápiás módjait, konkrét gyakorlati javaslatokat tesz az ajánlott foglalkozásokra bemutatva azok módszertanát, illetve a kert kialakításához és terápiás használatához gyakorlati tanácsokkal szolgál.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-04/Az%20iskolakert%20lehet%C5%91s%C3%A9gei_k%C3%A9p.jpg?itok=FEL0vmtH)
A kert terápiás eszköz, a kertterápia eszköze. A kiadvány szerzőjének célja, hogy a gyakorlati példák bemutatásával gazdagítsa a tudatos kertterápia gyakorlatát, hozzájárulva a sajátos nevelési igényű gyerekek örömteli létéhez az iskolakertben. Hiszen nemzetközi szinten is kevés tapasztalat, kutatás, jógyakorlat áll rendelkezésre konkrét iskolakerti gyógypedagógiai lehetőségekről. A mű bemutatja az iskolakertek Gyógypedagógiai intézményekben betöltött szerepét, a kert használatának terápiás módjait, konkrét gyakorlati javaslatokat tesz az ajánlott foglalkozásokra bemutatva azok módszertanát, illetve a kert kialakításához és terápiás használatához gyakorlati tanácsokkal szolgál.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-04/Zempl%C3%A9ni%20%C3%A9lelmiszerturizmus_k%C3%A9p.jpg?itok=oohgP3Dy)
A Zempléni élelmiszerturizmus a körforgásos és fenntartható gazdaságban című kiadvány a helyi termékek felfedezését olyan turisztikai tevékenységként mutatja be, amely a térségbe látogatók részéről a kulináris hagyományokat a regionális identitás és a kulturális örökség feledkezésének alappillérévé teszi és ennek megfelelően értékeli a helyi közösségekben hagyományosan elkészített ételeket és italokat.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2022-04/Zempl%C3%A9ni%20%C3%A9lelmiszerturizmus_k%C3%A9p.jpg?itok=oohgP3Dy)
A Zempléni élelmiszerturizmus a körforgásos és fenntartható gazdaságban című kiadvány a helyi termékek felfedezését olyan turisztikai tevékenységként mutatja be, amely a térségbe látogatók részéről a kulináris hagyományokat a regionális identitás és a kulturális örökség feledkezésének alappillérévé teszi és ennek megfelelően értékeli a helyi közösségekben hagyományosan elkészített ételeket és italokat.