Csicsörke finomságok készülnek Bodrogkeresztúron

majort
2021. 08. 08., v – 08:22

A termeloikosar.hu oldalon is megtalálható Borsod-Abaúj-Zemplén megye és azon belül Tokaj-Hegyalja egyik kis gyöngyszeme, a Csicsörke. A vidám név mögött egy bodrogkeresztúri család áll. Az általuk készített szörpök, lekvárok alapanyagai a kertjükből valók. Kézzel hámozva, darabolva, tartósítószer nélkül készülnek.

Megtalálhatóak náluk sütemények, különleges lekvárok, szörpök, csatnik, melyek tartósítószer- és adalékanyag nélkül készülnek. Ezeknek a termékeknek rendkívül jó az élettani hatásuk az emberi szervezetre. Saját fejlesztésük a „Flavonoid 11” cukormentes immunerősítő. Termékeikről elmondható, hogy valóban kézműves technikával, nagy gondossággal készülnek, valamint az Aggteleki Nemzeti Parki védjegyet is megkapták.

A család által kialakított vendéglátóhelyen kínálják saját készítésű termékeiket. Érdemes ide betérnünk, hiszen itt a leghétköznapibb desszerteket, mint például a mák torta, vagy az epres tiramisu is olyan kreatív tálalással kapjuk, hogy azok a legtrendibb éttermekben is megállnák a helyüket. A sütemények mellett szörp- és lekvárkóstolásra is lehetőség van, így könnyen kiválasztható, melyik terméket vigye haza a vásárló. 
Kovács Gyulának, a Csicsörke lekvár és szörp családi vállalkozás vezetőjének eredeti szakmája szakács- cukrász, ami magyarázatot adott arra, hogyan miért is olyan tökéletes, ami a tányérainkra kerül. 

A Csicsörke lekvár és szörp műhely küldetése, hogy minél több gyümölcs és vitaminfogyasztásra ösztönözze az embereket, illetve, hogy értékeljék a vidéken termett, nem nagyüzemi, valódi gyümölcsből készült termékeket. A család 2012 óta készít lekvárokat és rá három évre vették fel a portfóliójukba a szörpöket is. Nem állandó recept alapján dolgoznak, általában kóstolás alapján készülnek a termékeik, hiszen minden szedés különböző és ez nagyban befolyásolja a végeredményt is. Ahogy azt megtudtam tőlük: ha eső előtt szedik, vagy eső után, teljesen más lesz a gyümölcs íze és így a lekváré is.

A vállalkozás nincs gépesítve azon kívül, hogy egy kicsit modernebb módon, rozsdamentes lábasban, indukciós lapon főzik a lekvárjaikat. Nincs a termékeikben sem színezék, sem adalékanyag, és teljesen tartósítószermentesek. Arra törekszenek, hogy amit nem bírnak megtermelni, megbízható forrásból szerezzék be, így például a friss feketeszedret Erdőhorvátiból egy őstermelőtől vásárolják.

A hagyományos lekvárok mellett különlegesebb ízűeket is készítenek. A fekete ribizli chilivel és csokival készült lekvárjukat például a fekete ribizli karakteres és erőteljes íze, a csoki lágy aromája, pici kesernyéssége, végül a chili enyhe pikáns csípőssége jellemzi, ami így együtt nagyon komplex ízélményt nyújt. A narancsos barack mandulával készült lekvárjuk pedig remekül illik a lisztmentes máktortához.

Mint megtudtam, hamarosan elkészül egy kültéri hűtőpult is, és a terasz is folyamatosan épül, szépül. Ha ellátogatnának hozzájuk, vegyék figyelembe, hogy egyelőre csak hétvégente várják a kedves vendégeiket. Érdemes érdeklődni telefonon, vagy írásban, hogy biztosan tudják Önöket fogadni.

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: facebook.com/csicsorke, www.tokajgastro.hu
Fotó: facebook.com/csicsorke