Élelmiszergazdaság

A kormány minden lehetséges eszközzel támogatja a helyi élelmiszertermelést és a helyi élelmiszerértékesítést – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a bicskei városi piac átadásán. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacok minden esetben egy városi, falusi közösség központjai. Ezért minden piac közösségi tér is, mely hozzájárul a városi vagy falusi közösség megerősítéséhez. 

Alaptézis, hogy hagyományosan a növényeket talajban termesztik. A növény növekedésének és végső hozamának szempontjából kritikus a talaj állapota. A mezőgazdasági technológia az elmúlt évszázadban óriási fejlődésen ment keresztül, és most számos olyan tényezőt elemezhetünk, mint a talaj pH-ja, nedvességtartalma, porozitása, tápanyagtartalma és még sok más. A hagyományos rendszer azonban soha nem teljesen hatékony, és a tápanyag- és vízveszteség, valamint a gyomok, a betegségek és a kártevők mindig problémát jelentenek.

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Házi lekvárokkal és szörpökkel várja az érdeklődőket Kárpátalján, Benében a Milekvárunk csapata. A Bábel család három nemzedéke közösen készíti a hagyományos ízvilágú termékeket. Bábel Zsuzsannával beszélgetett a Tájgazda tudósítója a Milekvárunk munkájáról.
Tucatnyi variációját készíti a házi tésztának a szőlőskislaki Kocsis Katalin. A fiatal édesanya két éve kezdett el házi tésztákat gyúrni, nyújtani és ma már népes rajongótábora van termékeinek. A tésztához való tojást a saját udvarában kapirgáló tyúkjai alól szerzi be.
A Hódmezővásárhelyen megrendezésre került Családi Gazdanap egyik termelő kiállítója volt a székkutasi illetőségű Török Nándor méhész. A rendezvényen nem csak általa termelt mézeket, hanem bemutatás céljából kaptárakat is hozott annak érdekében, hogy szemléltesse a méhcsaládok életét az érdeklődőknek.
Az élelmiszeripar nemzetközi szinten is kimagaslóan innovatív ágazat, a hazai vállalkozások igyekeznek a fejlesztői attitűddel lépést tartani és újításaikkal megfelelni a jelenlegi fogyasztói igényeknek – emelte ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Dracar Kft.-nél tett látogatáson, Debrecenben.
Egy koppánymonostori kis házikóban készülnek a környék finomabbnál-finomabb savanyúságai és a különféle gyümölcsökből készült lekvárok, befőttek, rostos italok, szörpök, mindenféle mesterséges adalék nélkül.
A Dobosi család 1721-től él azon a csodás környéken, ahol létrehozták a Dobosi Birtokközpontot. A borokhoz való kötődésük is ide nyúlik vissza, és mai napig előszeretettel vezetik be az idelátogatókat a szőlő, és az abból készült ízletes nedűk világába. Lenyűgöző, hogy 300 éve száll generációról generációra a bortermesztés hagyománya a családban.
Varga Károly őstermelő és családja hozta létre és tartja fenn a Vas megyei Alsóújlak község határában elterülő, őshonos és honosult magyar háziállatoknak otthont adó majort. Hosszú évek munkájával élményportát alakítottak ki, ahol a különböző háziállatok tartásának megismerése és állatsimogatás mellett helyi alapanyagokból készült termékek kóstolhatók és vásárolhatók meg.