Élelmiszergazdaság

Amikor a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elhatározta, hogy létrehoz egy, a termelőket a fogyasztókkal közvetlenül összekötő platformot, az is világossá vált, hogy ennek népszerűsítésére meg kell találni a megfelelő személyt. Egy olyan embert, aki országos ismertségével, jelentős elérésével, hitelességével és általános közkedveltségével tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy a Termelői Kosár híre minél szélesebb közönséghez eljusson.

Prémium minőségű tejtermékeket állít elő a Kocsis család a Borsod megyei Szuhafőn. Kocsis István sikeres építőipari vállalkozásából váltott élelmiszer-előállításra, és fiával együtt hozták létre azt a családi vállalkozást, amelyben Dániából származó jersey tehenek tejét dolgozzák fel. A beruházás megvalósításában többek között a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásait is felhasználták.

Az élelmiszeripar az egyik legnagyobb feldolgozóipari ágazatnak számít Magyarországon, amely az elkövetkezendő hét évben óriási lendületet kaphat. A tárca komoly fejlesztési tervet készített elő, a korábbi uniós ciklushoz képest jelentősen nagyobb keretre, mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak majd az ágazat szereplői- mondta Felkai Beáta az élelmiszeripar jövőjéről szóló online konferencián.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász minden évben többmillió forint értékben juttat el élelmiszer-adományokat húsvét előtt rászoruló családok számára. Az idei évben a vasi plébániák nagycsaládosain kívül azon családokat támogatják, akiknek a megélhetése a járványhelyzet miatt veszélybe került. A szervezetnek immár az is hagyománya, hogy tavaszi vetőmagokkal ajándékozzák meg a támogatott családokat.

A koronavírus-járvány okozta különleges megpróbáltatások ellenére is erős maradt a hazai élelmiszeripar, amelynek termelési értéke nyolc százalékkal nőtt tavaly – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át az Óvártej Zrt.-nek.

A hagyomány-érték-minőség jegyében hirdet pályázatot a Fejér megyében előállított kézműves termékek és minőségi alapanyagból készített élelmiszerek körében a megyei önkormányzat, melyre meghosszabbított határidővel 2021. március 31-ig várják a jelentkezéseket.

Több százmilliárd forintos források révén fejlődhetnek az állattartó telepek a következő években – jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A 2020. március-decemberi agrárexport 1,7 százalékkal, 7873,6 millió euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az agrárimport pedig 5201,5 millió euróra, 1,4 százalékkal csökkent, azaz a statisztikai adatok szerint a koronavírus-járvány alig érintette az agrár-külkereskedelmet. Ez igen jól mutat rá arra, hogy a magyar agrárium teljesítménye erősen válságálló" – közölte Nagy István.

A MyFarm Harta márkanév alatt egy innovatív, hat különböző magyarországi településen gazdálkodó biotermelő kosárközösséget fedezhetünk fel. Csongrád-Csanád megyét az ópusztaszeri Papp András képviseli.

Az élelmiszerellátás, a termelés a járvány ellenére zavartalan, a mezőgazdasági fejlesztések országszerte folytatódnak – mondta az AGROmashEXPO szerdai virtuális megnyitóján az agrárminiszter. Nagy István szerint nagy lehetőségeket tartogat a magyar vidék számára, hogy az uniós források mellé nyújtott állami társfinanszírozás 17,5 százalékról 80 százalékra nő. A vidékfejlesztési program korábbi keretéhez képest 2027-ig háromszoros összeg, 4265 milliárd forint áll a vidékfejlesztés és az élelmiszeripar rendelkezésére a közös agrárpolitika forrásaiból – tette hozzá.