Szombaton ismét megrendezik a tiszacsegei halászléfesztivált

majort
2021. 07. 02., p – 08:51

A tavalyi, járványhelyzet miatti kihagyás után szombaton ismét megrendezik a halászlé fesztivált Tiszacsegén.


Nagy Sándor, a Tisza-parti halászcsárda tulajdonosa felidézte, hogy 14 évvel ezelőtt a halfogyasztás- és a csegei Tisza-part népszerűsítése érdekében rendezték meg az első halászléfesztivált.


Ugyanúgy készülnek a szombati fesztiválra, mint a korábbi években: összesen hatezer adag hagyományos és korhely halászlét főznek, pontypatkókat, keszeget és kárászt sütnek, a csárdában pedig olyan különlegességeket is kínálnak, mint halból készült brassói aprópecsenye, babgulyás, töltött káposzta vagy a vargányával töltött harcsa.


Éjjel kettőkor alágyújtanak a csárda mellett elhelyezett üstöknek, hogy szombaton 11 órától kimérhessék a féláron kínált halászlevet az érdeklődőknek.


A csegei komp üzemeltetője jelezte: szombaton a komp este 10 óráig közlekedik Tiszacsege és Ároktő között. Elkészült a kishajó-kikötő is, ahol motorcsónakokat is lehet bérelni.
Felhívták a figyelmet a Tisza virágzására: a kérészrajzás megkezdődött és várhatóan még látható lesz a fesztivál napján is.


Nagy Sándor beszámolt arról is, hogy a rendezvénytéren - amely a járványügyi előírások szerint látogatható - délelőtt helyi hagyományőrző csoportok lépnek fel, délután pedig ismert művészek - köztük Charlie, Keresztes Ildikó és Vastag Csaba - adnak műsort.


Az előző évek sikeres fesztiváljainak sorát kívánja Tiszacsege folytatni, ezért felújították a színpadot és szúnyogirtás is történt.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködő partnerként lesz jelen a rendezvényen, ahol a hálózat működéséről, programjairól és célkitűzéseiről tájékoztatja a jelenlévő érdeklődőket.

Forrás: MTI
Fotó: facebook.com/csegecsarda