Rendezvény beszámolók

A sikeres magyar agrárgazdaság egyik fontos feltétele, hogy a vidék saját, helyi erőforrásaira támaszkodva önálló legyen, és ezáltal növekedjen a munkaerő-, és népességmegtartó ereje – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expo megnyitóján, Kiskőrösön.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2022. szeptember 30-október 2. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén. Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat, valamint a középiskolásokat színvonalas, interaktív programok várják a rendezvényen.
Hagyományőrző aratási ünnepséget rendezett a Sóshalmi Olvasókör. A kézi aratás előtt megalkudott a gazda a kaszásokkal, azután kezdődhetett a munka. A kombájnok korában ilyet ma már csak bemutatókon lehet látni.
Az idén a megye székhelyvárosát, Zalaegerszeget kérték fel a 6. Göcseji dombérozó házigazda településének szerepére, a július 17-én Gellénházán zárult programsorozat a Göcseji Tudásközpont előtti téren ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.
2022. szeptember 8-10. között a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon várja látogatóit a Bábolnai Gazdanapok. A mintegy 20 ezer négyzetméteren megrendezésre kerülő esemény a szakmai és a szélesebb közönség számára is érdekes és izgalmas programokkal szolgál majd.
Huszonhárom minőségi védjeggyel rendelkező szolgáltató  és kisüzem nyitja meg portáját  szombaton a Fertő-tájon. Az Alpokalja–Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület Nyitott porták rendezvényén lesz sajt- és borkóstoló a fertőbozi Vincellér Pincészetben, sörfőzde-látogatás és sörkóstoló a Szentkői- és Krois-kisüzemekben. 
A Nógrád megyei Nádúfalun olyannyira hagyománya van a palacsinta sütésének, hogy idén július 9-én már 10. alkalommal rendezték meg a palacsintafesztivált. A hagyományos ízesítésű palacsinták mellett ezúttal is nagy sikert aratott az „újfalusi kavicsos”, mely Dunakavics cukorkával készül, és az idei rendezvényre kreált újdonság, a cukkinis-sajtos-sós palacsinta.
A kormányra "mindig és mindenkor számíthatnak" a gazdák - jelentette ki az agrárminiszter a XIV. hajdúnánási hagyományőrző aratók találkozóján, és a Magyarok kenyere programban gyűjtött búza ünnepélyes átadásán a helyi Nyakas farmon. Nagy István azt mondta, a magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozást biztosít az uniós források mellé, így minden korábbinál nagyobb összeg, 4265 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2023 januártól eszközök korszerűsítésére.
Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatók az Alpokalja - Fertő Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak üzemei és portái. Az egész napos programot kerékpáros és lovaskocsis túra is színesíti.
Lapos kedvencünk sokféle töltelékkel, feldobva vagy megfordítva, több mint százféle ízesítéssel várják a palacsintarajongókat a Mátrában 2022. július 9-én X. Palacsinta fesztiválon Mátraterenye-Nádujfalun. Ez a fergeteges hangulatú zenés gasztro-rendezvény kihagyhatatlan programnak ígérkezik.