Rendezvény beszámolók

A klímaváltozás és más alkoholos italok népszerűségének növekedése, a kommunikáció, az élet felgyorsulása a borászoktól is alkalmazkodást kíván – mondta bevezetőjében az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat partnerségével, a Rekontir cégcsoport főtámogatásával rendezett Borkonferencián Rókusfalvy Pál etyeki borosgazda, kommunikációs szakember, a konferencia társszervezője.
2021. október 18.
A családi gazdaságok kormány általi megerősítéséről beszélt az agrártárca parlamenti államtitkára a jászapáti polgármesteri hivatalban, a Vidéki Nők Magyarországért díjak pénteki átadóján. Farkas Sándor közölte: minden korábbinál kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak ma a családi gazdaságokra.
Október 2-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik első alkalommal az Országos Mezőszéli Cifra Vásár és Értéktár. A sokszínű forgatagot a Győr szomszédságában található, a pannonhalmi borvidék festői kis falujában, Écs-öreghegyi részén, Mezőszél legszebb fekvésű dombtetőjén rendezi a Cifra Műhely Egyesület egy közel kéthektáros területen.
Mosonmagyaróvár város vörösbora villányi, az egyetemé pannonhalmi lett. Közel 900 borkedvelő vett részt Nyugat-Magyarország legnagyobb boros rendezvényén a II. VinÓváron.  Borrendi felvonulás, borkóstoló, koncertek, gasztronómiai bemutató és borverseny – ez volt a II. VinÓvár programja.
Családokat és szórakozni vágyókat várnak a szervezők szeptember 24-26. között a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba, a váci révnél található Magyar Családi Gazdaság rendezvény központjába, vasárnap pedig a Tahi-hídhoz, a Duna-partra. A három napos rendezvény középpontjában az etnosportok állnak, lovas és köböre bemutatókkal, vásári mulatságokkal, kulturális és gasztronómiai programokkal.
Huszonnegyedik alkalommal, szakmai és szórakoztató programokkal rendezték meg a Pápai Expo és Agrárpikniket a hétvégén. Az egy év kihagyás után megszervezett eseményen központi szerepet kapott a fiatal generáció, elsősorban számukra népszerűsítették a mezőgazdaságot szakmai fórumokkal, interaktív előadásokkal, koncertekkel, az innovatív megoldások mellett a kikapcsolódást is elősegítendő.
Szeptember 16. és 18. között 21. alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált – közölték a szervezők. A fesztiválon az ország pálinkagyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók, érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Baján át Győrvárig.
2021. szeptember 9-én került megrendezésre a NIVEX Nemzetközi Ivóvíz Expo, valamint az ehhez szorosan kötődő Vízmustra és Vízverseny. A NIVEX célja, hogy évente ismétlődő rendezvényként előmozdítsa Magyarország és a régió ivóvízkultúrájának fejlesztését, valamint a természetes vizek védelmét és fenntartható felhasználását. Az esemény hivatalos fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.
2021. szeptember 14.
A közepesnél jobb termésre számíthatnak azok a szőlőtulajdonosok, akik a közép-zalai Pusztaszentlászló melletti dombháton gazdálkodnak – mondta Sándor Zoltán a kilencedik alkalommal megrendezett Újhegyi szőlőmustra megnyitóján. Az augusztus végén tartott rendezvényen nemcsak birtokokat látogattak a résztvevők, de bort és murcit is kóstolhattak.
Veterángép-találkozó és szüreti mulatság lesz szombaton, Vácrátóton. A Nemzeti Botanikus Kert és a rendezvény helyszíne között egy Ikarus 311-es busz szállítja majd a látogatókat 11 órától, óránként kétszer. A rendezvény keretében veterán járműveket és mezőgazdasági munkagépeket is láthatnak az érdeklődők.