A molnárkalács borsodnádasdi hagyománya

Borsodnádasd egy észak-magyarországi kisváros, mely természetföldrajzi helyzetéből adódóan kiváló adottságokkal rendelkezik, festői környezetben található Ózdtól 14 km-re délre. Kedvezményezett járásban, azon belül is a leghátrányosabb helyzetű - komplex programmal fejlesztendő ózdi járás területén található a 3131 fős település, mely 2001-ben nyerte el a városi rangot.

Borsodnádasd életében döntő változást jelentett a 19. század első harmadában megnyíló, kiváló minőségű barnaszenet termelő bányák megnyitása. Ezekre alapozva kezdte meg működését 1864-ben a Nádasdi Vashengergyár, amely több mint 120 évig meghatározta a település és környezete helyzetét. Ennek következtében Borsodnádasdon kiemelkedően magas lett a molnárkalács sütővasak előfordulási aránya. A munkások elegendő alapanyaghoz, szakértelemhez, gépekhez jutottak, amelyek segítségével megerősítették a molnárkalács-sütés hagyományát.

A sütővasak valamennyi családban más-más mintát, szöveget hordoznak, ezért néprajzi szempontból különlegesen figyelemre méltóak. A motívumok körében gyakoriak a vallásos élet, a szerelem, házasság, államiság jelképei. A borsodnádasdi molnárkalács sütővasakon a legnépszerűbb rajzok a környező növény- és állatvilágot mutatják be. Az ipartörténet jelképei mellett a készíttetők nagy gondot fordítottak nevük, településük és a készítés időpontjának rögzítésére is a sütővasukon. A hagyomány gyakorlása az 1990-es évek elejére, a bekövetkező életmódváltozás következtében mindinkább az idősebb generációra korlátozódott.

Borsodnádasd Város Önkormányzata az egykori Védőnői Szolgálat épületében alakította ki a több évtizedes hagyománnyal bíró molnárkalács sütés új helyszínét, a Molnárkalács házat. Az Önkormányzathoz csatlakozott A Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület is. A közös fejlesztés célja a települési szolgáltatások bővítése, a molnárkalács-sütés hagyományának megőrzése, ápolása, bemutatása és a molnárkalácsnak, mint helyi terméknek az előállításához, terjesztéséhez szükséges technológia és eszközök beszerzése.

A molnárkalács alapanyaga liszt, só és víz, de a nép – javítandó a tápértékét – zsírral, vajjal, tejjel, tojással, cukorral, tejföllel, alkalmanként ízesítőanyagokkal dúsította a tésztát. Népszerűségéhez hozzájárult az a tény is, hogy bár elkészítése időigényes, viszonylag olcsó alapanyagai a háztartásokban mind megtalálhatóak voltak.

Napjainkban a Borsodnádasdon zajló tervszerű, tudatos hagyományőrző tevékenység, a néprajzi kutató- és gyűjtőmunka, a népszerűsítő rendezvények, a Molnárkalács fesztiválok eredményeképpen a molnárkalács sütése virágkorát éli. E tradíció megőrzésének elismeréseként került 2012-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe „A molnárkalács borsodnádasdi hagyománya”.

Molnárkalács

Az automata sütőgép kör alakú, határozatlan szélű, cukrozott tésztájú molnárkalács előállítására alkalmas. A gép 24 db 180 x 180 mm-es sütőlappal dolgozik, ezeken 1-1 db 150-170 mm-es molnárkalácsok sülhetnek, a méret igény szerint állítható. A sütőlapok vízszintes körön haladnak, a nyitásukat, zárásukat kényszerpálya végzi. A pneumatikus adagoló egyszerűen és gyorsan tisztítható. A sütőlapok egyedi mintázatokkal készülnek. A kész molnárkalácsok hűtés után csomagolásra kerülnek.

A Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési programcsomagban, valamint a „Felzárkózó települések” és a gazdaságélénkítő program folytatása érdekében teendő további intézkedésekről szóló Kormányhatározatban foglaltak alapján lehetőség nyílt a település gazdasági és munkaerő-piaci hátrányainak csökkentésére, a gazdaság élénkítésére és a felzárkóztatására. Ennek keretében Borsodnádasd Város Önkormányzata a Belügyminisztérium döntése alapján 2020. novemberében 199.956.290 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A gazdaságélénkítő program által megfogalmazott elvárásokat – úgy mint közfoglalkoztatás alapjaira épülő beruházás, illetve felújítás, kapacitásbővítés – szem előtt tartva legfőbb célként a technológiai fejlesztést, a kapacitásbővítést, a gépek megújuló erőforrással való ellátását, a több műszakos termelési rend kialakítását, a helyi munkaerő foglalkoztatását, az új termék bevezetését, valamint a mintabolt és a webáruház kialakítását fogalmazták meg.

Egy önkormányzati tulajdonú, leromlott állapotú, központi helyen lévő épületet – a korábbi gyári Tiszti Kaszinót – tervezik felújítani a kor színvonalához méltó módon, itt kap helyet egy Molnárkalács sütőüzem és egy mintabolt is. A fejlesztés alapköve ugyanis a molnárkalács lesz, mint helyi termék és országos különlegesség nagyüzemi előállításának, hagyományaink széleskörű megismertetése.

Forrás: Borsodnádasd Önkormányzata / Tóth Ágnes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Letölthető állományok