Évezredes fürdőhely újult meg Dunaalmáson

Ősztől hangulatos pihenőpark fogadja a Dunaalmásra látogatókat, köszönhetően a Vidékfejlesztési Programnak és a helyi önkormányzatnak. A Csokonai kutat és annak megszépült környezetét 2020 szeptemberében adták át.

Dunaalmás Komárom-Esztergom megye északi részén, erdők és festői dombok tövében húzódik meg, a Gerecse-hegység lábánál, közvetlenül a Duna jobb partján. A településen már a római korban fürdőket építettek az itt található kénes vizű források mellé. A kénes strandfürdőt az 1900-as évek elején nyitották meg újra a Duna és a vasúti töltés között, a természetes szépségekben bővelkedő sziget mellett, ahol a fürdőt tápláló kénes forrás is volt. Az 1960-as évektől azonban a fürdő lassú hanyatlásnak indult, legfőképpen azért, mert a közeli bányák miatt jelentősen csökkent a források vízhozama. Emellett a Duna is rendszeresen elöntötte a fürdőt, így a ’80-as évek közepén bezárták azt.

Az elmúlt évtizedekben többféle hasznosítási mód is felmerült, de végül egyikből sem lett semmi. Pár éve aztán az önkormányzat elhatározta, hogy a percenként 1000 liter vizet szolgáltató források révén egy csaknem 2000 négyzetméteres pihenőtavat alakítanak ki, a tó körül pedig egy pihenőparkot hoznak létre.

A pihenőtó kialakítására egy ötmillió forintos pályázati forrás (VP6-19.2.1-94-4-17 Civil- és Sportélet támogatása, Pihenő-tó és park kialakítása), valamint szintén ötmillió forintos pályázati támogatást nyert el a település a Csokonai kút felújítására (VP6-19.2.1-94-1-17 Csokonai Kút felújítása). A támogatást jelentős önrésszel egészítette ki az önkormányzat, azonban a forrásoknak köszönhetően végre megszépülhetett a tó és annak környezete.

A dunaalmási pihenőtó és pihenőpark, nemcsak a helyieket, hanem az idelátogató turistákat is várja.

Forrás: Nagy Tamás, Komárom-Esztergom megyei területi felelős