Vidéki örökség megőrzése

Csatka egy apró, alig 223 lélekszámú mesebeli község Komárom-Esztergom és Veszprém megye határán. Bognár Tímea polgármestert az egyre szépülő településről és jövőbeli terveiről kérdezte a Komárom Esztergom Megyei Hírportál.

Pályázati segítséggel vág bele a belváros nádfedeles házainak felújításába az önkormányzat Csongrádon. A közel 100 millió forintos beruházás során a városképi jelentőségű épületek nádtetőit és kerítéseit javítanák ki, három ház esetében pedig egy komolyabb felújítás előkészítéséhez igényelnének pályázati támogatást.
Áthajtották a rackajuhokat a Kilenclyukú hídon vasárnap délután a Hortobágyon, ezzel megkezdődött a Szent Dömötör-napi behajtási ünnep és darufesztivál. A puszta őszi ünnepén több ezer ember vett részt; zsúfolásig megtelt a vásártér, a nagycsárda és a híd környéke, a víziszínpad nézőtere és a Hortobágy folyón átívelő gyalogoshíd.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület (SzaFi) 2007-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye falvaiban élő lakosság érdekeit képviselje, kiemelten az időskorúakra, hátrányos helyzetű egyénekre és családokra, munkanélküliekre, fiatalokra fókuszálva. Céljuk, hogy a vidéki területek társadalmi, gazdasági helyzete és versenyképessége javuljon, és a vidéki népesség helyben maradjon, csökkenjen az elvándorlást. 
A pálinka történetét, annak jótékony hatásait és a gyógyászatban való alkalmazását mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb kiállítása. Az október 1-én nyílt időszaki tárlat a pálinkafőzés eszközeit is felsorakoztatja, valamint bemutatja, hogyan változott a pálinka szerepe az ember életében.
2021. október 3.
Itt készülnek a magyar népi iparművészet különleges produktumai. Rózsás, szarvasos, bimbós, leveles, szőlős, virágos, lukacsos, hattyús és még sokféle eredeti népi motívum, leheletfinom cérnából, selyemszálból csipkékbe álmodva – igazi hungarikum és nemzeti örökség a halasi csipke, amely nemcsak Kiskunhalas, hanem hazánk hírnevét is növeli a világban.
Október 2-án, szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik első alkalommal az Országos Mezőszéli Cifra Vásár és Értéktár. A sokszínű forgatagot a Győr szomszédságában található, a pannonhalmi borvidék festői kis falujában, Écs-öreghegyi részén, Mezőszél legszebb fekvésű dombtetőjén rendezi a Cifra Műhely Egyesület egy közel kéthektáros területen.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit – mondta az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.
Családokat és szórakozni vágyókat várnak a szervezők szeptember 24-26. között a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba, a váci révnél található Magyar Családi Gazdaság rendezvény központjába, vasárnap pedig a Tahi-hídhoz, a Duna-partra. A három napos rendezvény középpontjában az etnosportok állnak, lovas és köböre bemutatókkal, vásári mulatságokkal, kulturális és gasztronómiai programokkal.
2021. szeptember 19.
Közel egy éve találkoztam először az egyesülettel a Tokaji Utcazene Fesztivál kapcsán, Tokajban városában. Amikor meghallottam a nevüket, az volt az első benyomásom, hogy zseniális a névválasztás: Tokaj Kincsei Egyesület. Majd ahogy megismertem az aktív tagokat és tevékenységüket, akkor vált világossá, hogy nemcsak a nevük rendkívüli.