Vidéki örökség megőrzése

Igazi sikertörténetnek nevezte az agrárminiszter a Hungarikumok gyűjteményét és a Magyar értéktárat; Nagy István a Hungarikum Bizottság keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az értékek összegyűjtése mozgalommá nőtt.
A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünneppel, melynek elemei a feltámadás és az újjászületés. 
Igazi Matyó húsvét veszi kezdetét Mezőkövesden, ahol két napos programsorozat várja a kedves érdeklődőket. Gazdag és színes programokon, egy hamisítatlan, egyedi hangulatú népi fesztiválon vehetünk részt az esemény keretében. A hagyományos tavaszköszöntő, a csodálatos népviseletek, a húsvéti ételszentelés és kóstolás, a látványos egész napos folklór műsorok felejthetetlen élményt ígérnek a feltámadás ünnepén.
A tavalyihoz hasonlóan az idén is 930 millió forint keretösszeggel támogatják a hungarikumok népszerűsítését három célterületen – közölte Nagy István agrárminiszter kedden a 2022. évi hungarikumok pályázatról tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Csatka egy apró, alig 223 lélekszámú mesebeli község Komárom-Esztergom és Veszprém megye határán. Bognár Tímea polgármestert az egyre szépülő településről és jövőbeli terveiről kérdezte a Komárom Esztergom Megyei Hírportál.

A székelykapu a székelység legjelentősebb identitásszimbóluma, amit Hungarikum-díjjal ismertek el a napokban megtartott IV. Hungarikum Díjátadó Gálán Veszprémben.
A nemzeti park igazgatóságok arra a természeti és táji környezetre vigyáznak, amelyekről a hétköznapi emberek azt mondják, ez a mi hazánk. Ez az a jellegzetes magyar táj, amelyhez az identitásunk kapcsolódik, amiben felnőttünk, szeretünk, és amit tovább szeretnénk adni a jövő generációnak - hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára a megújult Pásztormúzeum megnyitóján a Hortobágyi Nemzeti Parkban.
Karakas Anikó polgármester a hivatalos átadón elmondta, Vésztő még 2017-ben nyert el 452 millió forintot turizmusfejlesztésre, amelyből kiállító- és bemutatóhellyé alakították Sinka István költő és író családi házát, és megújították a Bagolyvárat, ahol Kós Károly életművét bemutató központot hoztak létre.
Színes húsvéti programokkal várják a vendégeket Zengővárkonyban – írta a Míves Tojás Múzeum. Az idei Húsvét, és előtte a Nagyhét a Míves Tojás Múzeum és az önkormányzat közös szervezésében ismét gazdag programokat ígér Zengővárkonyban.
A hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó időszak a keresztény egyházban a húsvéti előkészület ideje. A 40 napos böjt a 7. századtól vált szokássá, 1091-ben II. Orbán pápa iktatta törvénybe.