Bemutatkozik Kővágóörs: régi kőtenger, új piac és a Káli-medence legjava

Új helyi piacot kapott Kővágóőrs. A 45 millió forintos kormánytámogatással és 15 millió forintos önkormányzati önrésszel megvalósult piac lehetőséget biztosít a környék gazdáinak termékeik árusítására, a vásárlóknak pedig a minőségi hazai termék hozzáférésének. A Káli-medence gyöngyszemében lévő piac idén először a KŐFESZT-programsorozat keretében nyitotta meg standjait.

A csodaszép kézműves szappanok, bőrtáskák, fonott kosarak, fajátékok, különböző kerámiák között válogatva ízletes, és megfizethető ételekből válogathatnak a megéhezők, akik olyan ínyencségekre is bukkanhatnak, mint a harcsából készült chips. Találunk isteni finom homoktövis-szörpöt, amit ihatunk is azonnal, de be is tankolhatunk magunknak otthonra a lekvárokkal és homoktövisvelő sűrítményekkel együtt. A hangulat családias, itt minden falubeli lakos, ideérkező árus, vagy fellépő művész barátságos, otthonos mosollyal és kedves szavakkal köszönt mindenkit. 

A faluban barangolva könnyen rátalálunk a különböző helyszínekre, ahol változatos kincsekben lehet részünk. Kiállítást találunk a Tájházban, az Alkotótábor udvarán és a Művelődési házban is, a Mozi Étteremben a gyerekeknek bábelőadást, míg az udvarán koncerteket hallgathatunk. Aki gyerkőccel érkezik, a sportpályán egész nap a Fanyűvő játékaival játszhat, a sátorban kipróbálhatja a különböző logikai játékokat és ördöglakatokat, de az egyik legjobb dolog itt a népi kézműves foglalkozás. Ezt nem csak kicsiknek, hanem nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek is ajánljuk, ugyanis a vesszőből fonás alapjait sajátíthatjuk el, mégpedig nagyon könnyen.

A kép eltávolítva.

Számos művész és e tájat megszerető városi értelmiség –, a Káli-medencében elterjedt kifejezéssel: „bebíró” – vett házat (leginkább nyaralónak) a ’70-es évek közepétől a faluban. Ekkor alakult meg (1979) a Káli Vidék Baráti Köre, későbbi nevén a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság. Feléledt a tradicionális nádazó mesterség és új házak is épültek a régi stílusban. A felvásárolt épületek zöme ma igényesen felújított, leginkább rusztikus módban, vagy enyhén elegyítve azt a modernebb megjelenéssel. A község általános iskolája 2008 nyarán bezárt, az épületbe egészségügyi központot terveznek. Rendelkezik napköziotthonos óvodával, postával, Művelődési Házzal – benne könyvtárral és internet lehetőséggel –, orvossal, állatorvossal, fodrásszal, több élelmiszerbolttal, nyilvános telefonfülkével. A falu lakóinak egy része gazdálkodásból, állattartásból, szőlőművelésből él, mások a falusi turizmusból, egyre erősödő idegenforgalomból. Hangulatos vendéglője és panziói közkedveltek. A minőségi idegenforgalom fellendítésére alakult a Káli-Pont. A környezet Kővágóörsön és térségében továbbra is megkapóan mediterrán. 

Kővágóörs különleges látnivalója a kőtenger. Nevét a község közvetlen közelében található, de a falu házai alatt is előforduló, hatalmas lapos sziklából álló kőtengeréről és annak főként malomkő, pincebolt, bástya, mezsgye céljára való bányászatáról, „vágásáról” kapta. Egyáltalán nem ritka, hogy egy szabad szemmel pusztán egy-másfél méter magasságúnak és kerületűnek látszó szikla a felszín alatt legalább ugyanekkora, vagy még nagyobb terjedelmű. A jelenség eredete egy ritka geológiai képződmény, a Pannon-tenger megkövesedett homokturzása. A kőtenger jelenlegi felszíne feltehetően csak a holocén korban alakult ki. A kovásodott kőtömbökön látható egyes mélyedéseket és az üregeket gyökérnyomokként értelmezik a szakértők, amelyek az akkori talajtakaró lepusztulását követően alakultak ki a tömbök felszínén, A jellegzetes szélmarásos formák: sekély szélbarázdák, erősen lecsiszolt, sima, mázas felszínek. 

Kővágóőrs gazdag természeti értékei mellé sikeres pályázatokat sorakoztat fel. A tűzoltószertár (amelynél aktív önkéntes tűzoltóság működik) bővítésével új közösségi házat adtak át. Emellett útfelújításhoz alkalmas erőgépeket szereztek be vidékfejlesztési forrásból és megújítás alatt áll a község csapadékvíz-elvezetésrendszere is. Kővágóörs úgy tud fejlődni, hogy közben őrzi természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodást, épített örökségeit és mindehhez értékes programokat, igényes és emberléptékű fesztivált szervez, minőségi turizmust biztosít a Káli-medencébe látogatóknak.

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős