Termelők és kézművesek
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-01/A%20zirci%20piacot_k%C3%A9p.jpg?itok=PWB89USK)
A Zirc központjában kialakított fedett vásártéren 2022 májusában tartottak először a régi idők hagyományait követve termelői és kézműves vásárt. A piac első évében a kitartás eredményeként egyre több lett az árus és a vevő. A második évben, 2023-ban még több. A harmadikban, idén nem is kell tavaszig várni az újranyitásra.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-01/Vir%C3%A1gos%20%C3%89let_k%C3%A9p.jpg?itok=2xN5OLh_)
2024. január 8.
Fóris Anna és Ödön négy gyermekük mellett önellátó családi gazdaságot vezetnek, zöldségközösséget látnak el és szaktanácsadással is foglalkoznak. Emellett fix ágyásos technológiát alkalmaznák a minél jobb virágzásért. Pátkán háromezer négyzetméteren gazdálkodnak biomódszerekkel, mobil ólas baromfitartást folytatnak.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Sajtk%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9si%20Technol%C3%B3gi%C3%A1k_k%C3%A9p.jpg?itok=RqBl4tGl)
2024. július 24.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a korábbi sikeres „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat mintájára újabb élelmiszeripari programokat és fórumokat indít. Ezek között ismét szerepel egy franciaországi tanulmányút „Sajtkészítési Technológiák” témakörében.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Bod%C3%B3%20Judit_k%C3%A9p.jpg?itok=sx6a3sKC)
2024. július 23.
Bodó Judit és férje a kezdetektől fogva biogazdálkodást folytatnak, a Tokaji borvidéken termesztenek szőlőt. Saját bevallásuk szerint elvakult Furmint-hívők, akik életét meghatározza a harmónia, a lelassulás.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Panor%C3%A1ma%20%C3%96kokert_k%C3%A9p.jpg?itok=wirkiShI)
2024. július 22.
A Panoráma Ökokert egy kisléptékű családi kertészet, ahol azért dolgoznak, hogy helyi, egészséges zöldséget termesszenek tagjaik részére. Kocsis Kinga, a Panoráma Ökokert vezetője elmondta: elkötelezettek a szezonális, ökológiai gazdálkodás mellett.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Egy%20h%C3%A9tgener%C3%A1ci%C3%B3s_k%C3%A9p.jpg?itok=bPSQzx6I)
2024. július 13.
Dani János a Rákos-tanyán él több mint 40 éve; egyike azon keveseknek, akik az ősi juhászmesterséget űzik. Felesége, Zsuzsa pedig sajtkülönlegességekkel örvendezteti meg a piacok és tanyájuk látogatóit.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Anya_k%C3%A9p.jpg?itok=A1Ub9g2L)
Egy kis faluban kezdődött a dédimamával a kézműves hagyomány, mely generációkon átívelve jutott el az ükunokához. A történetben anya és lánya önmagukat testesítik meg a kiváló minőségű, egyedi textiltermékeken keresztül, így szerezve örömet vásárlóiknak.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Akit%20a%20sz%C5%91l%C5%91_k%C3%A9p.jpg?itok=QoBcoUCE)
2024. július 9.
Szőlész, borász, házigazda, közösségi ember: mindez Miklós Csabi. S, ha saját szavaival élve nem is a legjobb szőlész, borász vagy házigazda, de mindenképpen jövőépítő. A móri szakember meghívására a Magyar Bor Akadémia szűk küldöttsége járt a településen, hogy kicsit beleszippantson a borvidék – és természetesen házigazdánk – különleges világába.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/Nagyv%C3%A1rosb%C3%B3l_k%C3%A9p.jpg?itok=94SChKXD)
2024. július 7.
Az Újcsanáloson sajtkészítéssel foglalkozó Rácz Miklós Tamás miskolci „öltönyös” munkahelyét feladva költözött a településre és teremtette meg családja segítségével a már méltán híres Borsodi Sajtműhely alapjait.
![](/sites/default/files/styles/newslist_image/public/2024-07/N%C3%A1fr%C3%A1di_k%C3%A9p2.jpg?itok=y5aabKDE)
2024. július 5.
Náfrádi Szilvia Békéscsabán él egy tanyán, ahol életvitelszerűen gazdálkodik. 15 évvel ezelőtt, párhuzamosan, két úton indult el az élete. Az egyik út, Gyulán az Egyetemen, Egészségturizmus szakirányon tanult, a másik pedig a tanyasi gazdaság, vegyszermentes cékla termelésével kezdődött, amiből teljesen véletlenül megteremtődött egy új kultusz, a levéllel kínált, nyári cékla.