Termelők és kézművesek

A Zirc központjában kialakított fedett vásártéren 2022 májusában tartottak először a régi idők hagyományait követve termelői és kézműves vásárt. A piac első évében a kitartás eredményeként egyre több lett az árus és a vevő. A második évben, 2023-ban még több. A harmadikban, idén nem is kell tavaszig várni az újranyitásra.
2024. január 8.
Fóris Anna és Ödön négy gyermekük mellett önellátó családi gazdaságot vezetnek, zöldségközösséget látnak el és szaktanácsadással is foglalkoznak. Emellett fix ágyásos technológiát alkalmaznák a minél jobb virágzásért. Pátkán háromezer négyzetméteren gazdálkodnak biomódszerekkel, mobil ólas baromfitartást folytatnak.
A népi hagyományok nem csupán múltunk kincseinek őrzését szolgálják, hanem egyben közösségi ragaszkodásunkat is erősítik. Ezek az ünnepélyes események, szokások és ünnepek köteléket szőnek közöttünk, segítve a közösség összetartását. Számos szervezet különíti el magát az ilyen hagyományok megőrzésére és ápolására, mint például Káli Zsuzsanna és családi gazdasága, akik szenvedélyesen képviselik ezt a hagyományőrző szellemiséget.
2024. március 28.
Egyre több településen – kisebb falvakban csakúgy, mint városokban – ismerték fel az ott élők, hogy van igény a termelői és kézműves piacokra. Az elmúlt pár hétben Bogyiszlón, Pakson, Szekszárdon, Alsónyéken is szerveztek ilyet.
Amikor belépünk a Horhos-völgyi ökobirtok domboktól ölelt, behavazott területére, kicsit úgy érezzük magunkat, mint aki a világ legszebb hógömbjébe érkezett. Arra gondolunk, hogy ez olyan, mint egy megvalósult álom, és kiderül, hogy tényleg az.
Miskolcon, a történelmi Avason járunk, ahol fiatal, lelkes borászok igyekeznek ápolni a hagyományokat és minőségi borokat készítenek a miskolci és környékbeli fogyasztóik legnagyobb örömére. A régi, romos pincék újrélednek, ismét élettel telik meg a közel 800 pincéből álló, egyedi adottságokkal rendelkező pincesor.
Ha van előnyük a nyugat-európai gazdáknak a magyarokkal szemben, akkor a generációról generációra hagyományozódó tudás annak számít. Hazánkban sajnos ez a nagyon is fontos folyamat – mely fontos eleme az identitásképzésnek is – az erőszakos kolhozosítással nagyon sok családban megszakadt.
1928-as az első írásos emlék, amit id. Stencli Ferenc dédapja jegyzett fel a méhészetéről, és tudjuk, hogy már az ő apja is méhészkedett. Akkor még kasban, tehenes szekérrel vándoroltatva a méheket, több mint 100 éve, 5 generációval ezelőtt. A méhek szeretete azóta is töretlen a Stencli Családban és öröklődik apáról fiúra.
Immár 30. alkalommal rendezte meg 2024. február 24-én a Szakmai Elit.hu online magazin egyik legkiemelkedőbb eseményét, a Szakmai Elit Év Embere díjkiosztó gálát, amelynek idén a KIRÁLY Sportlétesítmény Szombathely adott otthont. Az eseményen díjazásban részesült a Gerzsenyi Méhészet és Gerzsenyi László Tiborné méhész, apiterapeuta.
A nemzeti park igazgatóságok feladatellátása mára igen sokrétű, messze túlmutat a védett fajok, az élőhelyek megőrzésén – mondta el a Bükki Csillagda megnyitásának 2. évfordulóján az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Répáshután. Rácz András kiemelte, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi tevékenységének bemutatása egyre hangsúlyosabb az elmúlt 10-15 évben, amely így egyre szélesebb társadalmi réteget tud megszólítani.