Termelők és kézművesek

Ahogy a géderlaki Posztobányi család él, úgy csak vidéken lehet élni, hiszen ezer szállal kötődnek a mezőgazdasághoz és az állattenyésztéshez. Bár nem utazhatnak kéthetes külföldi nyaralásra, az életük mégsem csak a munkáról szól.
2023. november 23-án nyílt napot tartottak az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, a Geleji pihenőben megépült, – de még átadás előtt álló és M3GÁLLÓ fantázianevet viselő – helyi termék árucsarnokban. Az elmondottak és látottak alapján ez nem egy szokványos pihenőhely lesz az M3-as autópálya mentén, hanem ettől jóval több!
A méz az egyik legtermészetesebb étel, mely naponta fogyasztva a leghatékonyabb. Felgyorsult világunkban és a pandémia következtében az internetes értékesítés világát éljük, mondhatni érintkezésmentesen, hiszen minden házhoz jön. Viszont a méz értékesítéséhez igenis fontos a személyes kommunikáció. A méz bizalmi termék, így a vásárlás bizalmi alapon történik, melyhez a termelőnek meg kell nyernie a vásárlót.
„Annak idején kisfiam nagy kedvence volt a zöldalma, úgyhogy azzal alapoztuk meg gyümölcsfaoltvány-vállalkozásunkat” – mondta el tudósítónknak Főző Ferenc, aki több mint húsz esztendeje nevel facsemetéket Lakhegyen.
Dobai Ádám és családja Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Alsódobszán méhészkednek. A környező területek gazdag növényvilága lehetővé teszi a méheik számára, hogy a legtisztább és legtermészetesebb nektárokat gyűjtsék, ami kiváló minőségű méz előállításához vezet.
Az Orosháza és Térsége Gazdakör arról döntött, hogy kézműves tagozattal bővíti az egyesületet. A szervezést egy elismert helyi chilitermesztő házaspárra bízták, akik a közösségi médiumokon keresztül kezdték meg a szervezést.
A helyi élelmiszerek megvásárlásával segítjük a hazai gazdaságok gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejének biztosítását. A helyi ellátás tekintetében elengedhetetlen a tradicionális kistermelői tevékenység.
Szabó Olivér méhész szívügye a méhek megmentése, és a magyar méz népszerűsítése. A negyedik generációs méhész méhlegelőt hozott létre saját melléképületének a tetején. Most újabb remek ötlettel szeretne segíteni az általa szeretett beporzóknak. A Makóról indult kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki szeretne a kertjében, földjén méhlegelőt létrehozni.
Cserge Zsolt szentpéteri gazda a szüleitől vette át a kisgazdaságot. Édesapja tanyáról származik, Martos-Agyagos határából, ahova a mai napig földút vezet. A tanyát az ezredfordulón felújította, gyümölcsöst telepített, kitisztított egy mocsaras részt, aminek a helyén tavat hozott létre, amiből a gyümölcsöst és a zöldségeket is öntözni tudják.
Kaposvártól mindössze 20 kilométerre, Somogyjádon él egy testvérpár, Ballér István és Ballér Róbert, akik nem elégedtek meg pusztán a méhészkedéssel. Úgy döntöttek, hogy az általuk termelt mézből valami egyedit, kézzel készített terméket hoznak létre. Így született meg a Somogyjádi Ballér Mézespuszedli, egy szenzációsan finom és egyedi édesség.