Új Fejezet: Bővült a "Trófeás Ház" Rendezvényterem Szuhafőn

majort
2024. 10. 20., v – 12:30

A Putnoki-dombság hullámain vezethetjük végig a tekintetünket a Szuhafő délnyugati határában álló „ikertoronyból”. Érdemes a párját is meglátogatni, de a szebb panorámát innen zsebelhetjük be. Két kilátóval is büszkélkedhet az alig több mint száz főt számláló borsodi zsákfalu. A településtől délnyugatra hullámzó dombok egyikén emelték 2015-ben az Újhegyi-kilátó 18 méteres fatornyát; mellette padokat és asztalokat is találunk.

A lépcsőkön felkapaszkodva egy alsó és egy felső szinten is gyönyörködhetünk a körpanorámában. Déli irányban a Szuha-völgy horpad a dombságba, távolabb a Bükk vonulatai látszanak, észak felé tiszta időben pedig a Magas-Tátra sziklás kiemelkedéseit is megpillanthatjuk. Nem nehéz kiszúrni a tájban a falu házain túl az ikertestvért, a Centu-tetői kilátót sem, amit szintén érdemes egy rövid sétával felfedezni.

Szuhafőn található a Trófeás Vendágház, mely pihenőparkban minden adott egy tökéletes családi nyaraláshoz. A kikapcsolódást garantálja a kültéri fűtött élménymedence, a szaunák, a jacuzzi, és a játszótér. A tökéletes és aktív kikapcsolódásban a kondigépek, a sószoba, a kültéri fitness park és a stresszmentes nyugalom segítenek. Két különálló vendégházzal és egy kemencésházzal várják vendégeiket. Házanként négy szobában összesen 18+2 fő kényelmét tudják biztosítani, 2-3 ágyas, külön fürdőszobás, TV-vel és wifivel ellátott szobákban. A szórakozásról az autentikus billiárd szoba, darts, pinpong és csócsó asztal, illetve az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságából adódó remek kirándulási lehetőségek gondoskodnak.

A Szuhafői Vadászlak Kft. 2024-ben sikeresen valósította meg a Borsod-Torna-Gömör Leader Helyi Akciócsoport által kiírt pályázatot, amely a helyi kulturális és ökoturisztikai kínálat fejlesztését célozta meg. Az „Príma-Porta védjegy hálózat és az ehhez kapcsolódó integrált kulturális és öko-turisztikai kínálat fejlesztése” elnevezésű projekt révén a Szuhafői Vadászlak Kft. a település egyik központi szálláshelyét, a Trófeás Vendégházat bővítette ki, amely a helyi gasztronómiai és közösségi események megrendezésére kínál új lehetőségeket. A vendégház által kínált programok és szolgáltatások, valamint a természeti adottságok kihasználása egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók szabadidejüket tartalmasan tölthessék el a településen.

A legújabb fejlesztés keretében a vendégház egy új épülettel bővült, amely a helyi hagyományos ételek elkészítésére és bemutatására, valamint közösségi rendezvények szervezésére szolgál. Az új épület lehetővé teszi a gasztronómiai programok kiszolgálását, melyek eddig a hely szűkössége miatt nem valósulhattak meg. Ezzel a bővítéssel a vendégház nem csupán szálláshelyként, hanem közösségi és kulturális központként is funkcionál, ahol a látogatók és a helyiek egyaránt megismerhetik a szuhafői gasztronómiai hagyományokat.

A projekt során konyhai kisgépeket szereztek be, amelyek a helyi ételek elkészítéséhez szükségesek, továbbá az épület tetőszerkezetére egy modern, 260 Wp-es napelemrendszert telepítettek, amely a környezeti fenntarthatóság jegyében növeli az energiahatékonyságot. Az új fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a Szuhafői Vadászlak Kft. ökoturisztikai szolgáltatásai bővüljenek, és a vállalkozás nettó árbevétele is növekedjen.

A vállalkozás elkötelezett a helyi hagyományok és gasztronómiai értékek megőrzése iránt. Az új rendezvényteremmel bővített vendégház lehetőséget biztosít a helyi közösségi események és gasztronómiai rendezvények megtartására, amelyek a közösség építését, valamint a helyi kultúra ápolását szolgálják. A helyi termelők és mesterek bemutatkozása a gasztronómiai rendezvények keretében, mint például a fafaragás, a kosárfonás vagy a kézműves sajtok készítése, szintén fontos szerepet játszik a rendezvények során.

A Szuhafői Vadászlak Kft. legújabb fejlesztése nemcsak a vendégek számára nyújt még teljesebb élményt, hanem a helyi közösség és a térség gazdasági fejlődését is szolgálja. A gasztronómiai programok, a hagyományok ápolása és az ökoturisztikai szolgáltatások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Szuhafő vonzóbb turisztikai célponttá váljon, és erősítse helyi identitását. A Trófeás Vendégház pedig nemcsak a pihenni vágyók, hanem a helyi közösségi élet egyik meghatározó színterévé vált.

A település takaros, békebeli házai között érdemes felkeresni a Kocsis Vendégházat is, ahol nagyon finom sajtokat készítenek.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: www.btge.hu, www.helyiesszencia.hu, www.termeszetjaro.hu
Fotó: Szuhafői Vadászlak Kft.