Borkóstolás az őszi Balaton körül

majort
2024. 10. 11., p – 11:16

Idén októberben 40 Balaton körüli pince lesz nyitva csütörtöktől vasárnapig az őszi 1000 indok az őszi Balaton mellett kampány részeként. Kedvezményekkel is várják a látogatókat, a résztvevők listáját a balatonborbar.hu oldalon lehet megtalálni.

A kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a Balatont nemcsak nyári fürdőhelyként, hanem egész éves gasztronómiai helyszínként is a köztudatba kívánják emelni, önálló tavaszi, nyári, őszi szezont hirdetve.

Ehhez szorosan kapcsolódik a bor, hiszen a környéken hat borvidék található, amelyek egy borrégiót alkotnak. Érdekes módon ennek ellenére az emberek fejében nem kapcsolódik a bor a Balatonhoz, nem említik a tóhoz kapcsolódó 25 kifejezés között.

Márpedig ősszel a must, az újborok általában vonzók a fogyasztók számára, a Balaton Bor Bárban bemutatkozó pincék emellett széles választékot kínálnak. A kedvezmények között megtalálható az egy pohár ajándék pezsgő, vagy 15%-os kedvezmény 10 ezer forintos fogyasztás fölött, vagy egy palack ajándék bor, ugyancsak ilyen értékhatár fölött. Az egyhónapos program után közvetlenül a Libabőr kampányban vesznek részt a balatoni borászok.

A kezdeményezést méltatta Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, aki szerint példaértékű a Balaton borrégióban az együttműködés. Hangsúlyozta, hogy a belföldi bormarketing legfontosabb lába a borturizmus, ami a Balaton körül számos jó programmal egészül ki. Fontosnak tartja a fiatalok érdeklődésének felkeltését, amin együtt dolgozik több bormarketinggel foglalkozó szervezet.

A régióban megszületett a közösségi bormárka is, az Olasz rizlingből készülő, egységes stílusú BalatonBor.

Erről a vendéglátó Dobosi Győző elmondta, hogy éppen azért találták ki a márkát, hogy egész évben legyen mit kínálni a látogatóknak. Ilyenkor nem a nyári zsúfolt arcát mutatják be a tónak, hanem a szép őszit is, egy pohár jó borral. Az előző 10-15 év kőkemény fejlesztéssel telt, most össze kell kapcsolni ezeket és egész évben működtetni. A borturizmus hatalmas lehetőségeket tartogat, hangsúlyozta. Ehhez csatlakozva Tornai Tamás, a Balaton Borrégiós Tanács elnöke kifejtette, hogy turisztikai célpontként és borrégióként szeretnék bevezetni a régiót a nemzetközi piacon. Most a tó tágabb környezete telik meg élettel, olyan élményt kínálunk, amit megéri együtt csinálni, fogalmazott.

A Balatoni Kör elnöke, Pach Gábor fontosnak tartja a négyévszakos ideát, szerinte a borászok és a turizmus együtt végre meg tudja valósítani, hogy egész évben legyen vendégjárás a Balatonon. Ebben a csendes időszakban nagyszerű lehetőséget kínál a környék kikapcsolódásra, aktív turizmusra, vitorlázásra, baráti beszélgetésre és koccintásra. Légli Ottó, a Borászok Borásza 2010 győztese nagyon optimista a kezdeményezést illetően, ő is részt vesz benne. Szerinte a sokszínű borrégió különleges élményeket kínál.

A VisitBalaton365 felhívására megszületett a Balaton sütije és fagylaltja is, amik nagy népszerűségre tettek szert, és Budapesten, az Édes napokon is bemutatkoznak a BalatonBorral együtt.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Horváth Csilla
Fotó: Horváth Csilla