A Közös Agrárpolitika innovációinak szinergiái a spanyol cseresznyetermelők támogatásában

majort
2023. 08. 03., cs – 08:59

A Közös Agrárpolitika (KAP) vidéki innovációs motorjait adó programok között szinergiák jöhetnek létre, amint azt a LEADER és az Európai Innovációs Partnerségi Operatív Csoport együttműködésének sikere is mutatja Spanyolországban a hegyi cseresznye termesztők versenyképességének javítása érdekében.

Spanyolországban, az Észak-Extremadura hegyvidéki régióiban, a portugál határ mellett mintegy 4000 kisgazdaság profitál a Közös Agrárpolitika végrehajtási szinergiáiból. A GO CEREZA projekt sikere inspiráció adhat az EU-tagállamok összes helyi akciócsoportja számára. Bemutatja azokat a lehetőségeket, amelyeket a helyi akciócsoportok a termelői szervezetekkel együttműködve kihasználhatnak. A költségmegosztási/megtakarítási akció átvihető modellt jelent az agrár-élelmiszeripari együttműködésben más helyi vagy területi szintek számára is Európa vidéki térségeiben.

A projektben öt cseresznyetermelő területet lefedő helyi akciócsoport dolgozik együtt öt termelői szervezettel (beleértve a szövetkezeteket), kkv-kkal, egyéni gazdálkodókkal, és egy kutatószervezettel. A tagok egyesítették erejüket, hogy hozzáadott értéket teremtsenek azáltal, hogy olyan nagy eredményeket felmutató összefogást hozzanak létre, amelyre a tagok egyedül nem lettek volna képesek. Közös céljuk az innovációk átvétele volt, hogy megerősítsék közös ellenálló képességüket a világ más cseresznyetermő régióiból származó riválisaikkal szemben.

A GO CEREZA elsődleges célja az volt, hogy növelje részesedését az élelmiszerláncok piacain, ezt a célt a projekt eszközeinek és elveinek implementálható alkalmazásával valósították meg. Ezek közé tartoznak a gazdaságokban működő laboratóriumok, amelyek elősegítik és előmozdítják a kutatási eredményeken alapuló termesztést. A helyi akciócsoportok, az Európai Innovációs Partnerségi Operatív Csoport és a termelői szervezetek közötti együttműködés számos előnyt biztosított. Ilyenek volt a figyelemfelkeltő kampányok felépítését elősegítő tanúsítási eljárások kialakítása.

A helyi fogyasztók, kereskedők és termelők profitáltak a projekt KAP által finanszírozott innovációiból. Az eredmények előmozdítják a fenntartható élelmiszertermelési rendszereket, amelyek a tudományos eredményekre támaszkodó precíziós mezőgazdasági termelésen alapulnak, és csökkentik a víz- és energiafogyasztási költségeket. A cseresznyefajták sokféleségével és a különféle fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességével kapcsolatos új genetikai know-how pedig versenyelőnyhöz juttatta a GO CEREZA résztvevőit.

A projektet népszerűsítő kulcsfontosságú közös marketingstratégia pedig nemcsak a cseresznyefogyasztást támogatja, hanem a multifunkcionális üzenet egyúttal elősegíti a fogyasztók tudatosságának növelését, kiemelve, hogy vásárlásuk hogyan segíti elő a vidéki közösségek boldogulását és túlélését.

A kommunikációs kampányok révén a részt vevő partnerek ma már nagyobb felelősséget és elkötelezettséget éreznek a projekt iránt. Mindemellett a nyilvánosságnak köszönhetően az élelmiszertermelők fiatalabb és jövőbeli generációit is inspirálhatják a program technológia által vezérelt és széleskörben elérhető, továbbfejlesztett módszerei.

További előnye a projektnek, hogy mivel a cseresznye rendkívül tápláló élelmiszerforrás, így a GO CEREZA innovatív LEADER kezdeményezésének sikere közvetlenül hozzájárul az EU fenntartható élelmiszerrendszerekre irányuló törekvéseihez.

Az új KAP 2023–2027-es időszakában a támogatási programok sokkal szélesebb körű projekttípusokat és témákat finanszírozhatnak majd, mint korábban, lefedve az összes KAP-specifikus célkitűzést. Ez az agrár-élelmiszer- és erdőgazdálkodáson túl a szociális és környezetvédelmi területekre is kiterjed. Ezért a helyi akciócsoportok, kutató szervezetek, termelői szervezetek és gazdálkodók közötti együttműködésből még inkább szinergiák jöhetnek létre, ami a KAP stratégiai tervek végrehajtásának produktív és népszerű jellemzőjévé válhat az elkövetkező években.

 

Forrás: EU CAP network
Fotó: EU CAP network /GO CEREZA