Videósorozatot indított az EU CAP Network Bloomcast címmel

majort
2023. 05. 03., sze – 12:10

Az Európai Unió EU CAP Network #Bloomcast videósorozata betekintést nyújt konkrét mezőgazdasági és vidékfejlesztési kérdésekbe, és bemutatja a hálózathoz tartozó szervezetek sokféleségét az egyes kulcsfontosságú témákra fokuszálva. Az első három epizód már elérhető a YouTube csatornán.

A #Bloomcast YouTube-csatorna létrehozásával az EU CAP Network célja a hálózat tagjai közötti információmegosztás a #Bloomcast, a #BloomTogether kampány részeként.  

A hálózat számos különböző, a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó szervezetet egyesít, így a videósorozatban a témák széles skáláját ölei fel. A kampány első három epizódjában a rövid élelmiszer-ellátási láncok, a talajegészségügy, valamint a Közös Agrárpolitika értékelése szerepel.

Az első epizód témája a rövid élelmiszer-ellátási láncok (REL) témaköre. A kisfilmben Fabian Santini, a német DG AGRI osztályvezető-helyettese és Mareike Schalk, a HofladenBOX német cég társalapítója osztják meg tapasztalataikat. A vállalkozás helyi és regionális termelőktől gyűjti össze a friss élelmiszereket, hogy azokat az élelmiszer-ellátási láncot lerövidítve juttassák el a vásárlókhoz. A szakértők kifejtik, hogy a rövid élelmiszer-ellátási láncok jót tesznek a fogyasztóknak, a közösségeknek és a gazdáknak, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból.

A második epizódban Gaëlle Marionnal, a német DG AGRI osztályvezetőévele és Katrin Noorkõivvel, a Lihuniku Äri tulajdonosával, az EIP-AGRI Permanent Grassland Focus Group szakértőjével találkozhatunk. A Katrin Noorkõiv egy hentesüzletet és éttermet irányít, Észtország egyetlen 80-100%-ban minősített bioéttermét. A kisfilmben a szakemberek egyebek mellett a talaj oxigénellátását és a fenntartható gazdálkodást járják körül.

„A talaj a legtöbb élelmiszerünk elengedhetetlen forrása, így a minőség, a mennyiség és a sokféleség talajaink egészségétől függ” – mondja Gaëlle Marion.

A harmadik részben Sophie Helaine és Stephanie Vella szakértők a KAP nyomon követésének és értékelésének témakörébe vezetik be a nézőt. Sophie Helaine a DG AGRI szakpolitikai teljesítményért felelős osztályvezetője, Stephanie Vella pedig az EU CAP Network Helpdeskjétől érkezett a műsorba.

Megvitatják, hogy a nyomon követés és értékelés hogyan vezethet jobb döntésekhez a Közös Agrárpolitika célkitűzésének jobb teljesítése érdekében, ezek közé tartoznak például az élelmezésbiztonság és az éghajlatvédelem.

A #Bloomcast videósorozat az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=psdhwxrQe2I&list=PL2ZRMetYaJOUy0qyMa-IbkY6ng05Wgcox

 

Forrás: eu-cap-network.ec.europa.eu
Fotó: eu-cap-network.ec.europa.eu