Kültéri fitneszparkokat alakítottak ki Bordányban

majort
2022. 10. 29., szo – 11:19

Vidéki szemléletformálást, egészségnevelést, rekreációt szolgáló fejlesztések valósultak a Mórahalmi Járásban. Ennek keretében Bordány Nagyközségben, két új, kültéri fitneszparkot hoztak létre LEADER támogatásból.


Bordány Nagyközség területén, a közelmúltban hoztak létre, két, kültéri fitneszparkot. Mindezek a Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Közhasznú Egyesülete által kiírt Leader pályázati felhívás támogatásával valósultak meg, több mint 8,1 millió Ft összegben, Bordány Nagyközség Önkormányzatának és a Kulturális és Szabadidő Egyesületnek köszönhetően. 


A kivitelezés során, tizennégy elemből álló eszközpark kihelyezése történt meg parkonként, ún. egyenes-, kombinált, és alacsony húzódzkodó, tolódzkodó, vízszintes hullám, fekvőtámasz elemek, hát-, és hasizom erősítők, lépegető, hátizom erősítő oszlopok, melyek lehetőséget biztosítanak a település lakóinak edzettségi állapotuk javítására, valamint a generációk közötti szocializációs különbségek csökkentésére, közösségformálására is. Az új sportolási lehetőségekkel bővült a települési szolgáltatások köre, mely korlátlanul és ingyenesen szolgálja az itt élőket.


Az eszközök lehetőséget biztosítanak a szabadtérben való sportolásra, számos módon. A legkülönbözőbb nehézségi fokú mozgások kivitelezésére adnak lehetőséget. Általános képességfejlesztésre és egyensúly-érzék fejlesztésére, has- és hátizom erősítő, láberő fokozó gyakorlatok végrehajtására, a különböző testtájak izomcsoportjainak megmozgatására alkalmas a létesítmény. Akár 10 fő köredzéses rendszerű foglalkozását is meg lehet itt tartani. Minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtanak a különböző eszközökön végezhető gyakorlatsorok. 


A kivitelezés célja a vidéki lakossági szolgáltatások körének növelése, rekreációs indíttatású szabadidősport népszerűsítése, a bordányiak egészségének megőrzése és edzettségi állapotának javítása volt.


Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt