Sándor gazda udvara – a népi tradíciók és a hagyományos táplálkozás gyöngyszeme

majort
2022. 10. 06., cs – 10:35

A Szabó család a Zemplén lábánál , Pányokon hozta létre gazdaságát, ahol minden szükséges élelmiszert megtermelnek, portájuk a népi tradíciók és a hagyományos táplálkozás gyöngyszeme. Udvaruk teljesen interaktív. A hozzájuk látogató úgy kapcsolódhat ki, hogy közben saját kezével próbálja ki azokat a módszereket, amit nagyszüleik, dédszüleik is használtak.

Pányok Borsod - Abaúj - Zemplén megye északi részén, a Zempléni-hegység északnyugati lábainál, a Magyar - Szlovák határ közelében elhelyezkedő kisközség. A település a Miskolcról - Hidasnémetihez vezető 3-as úton haladva, Hidasnémetit elhagyva Kéked felé fordulva, majd Abaújvárt elhagyva jobbra letérve található kis, csöndes "zsáktelepülés".

Ott járva az ember szinte elfelejti a nagyváros zaját, minden búját, baját. A környezet gyönyörű és a levegő is tiszta. Nem csoda, hogy a Szabó család is itt telepedett le és kezdett bele egy példamutató, hagyományőrző gazdálkodásba. 

Szabó Sándornéval, a vállalkozás lelkét adó feleséggel beszélgettem.


Mesélj nekünk, mi a Ti történetetek?

Férjemmel és gyermekeimmel beleszerettünk ebbe a zsákfaluba, itt a Zemplén lábánál, ahonnan a mi utunk sem vitt tovább máshová. Úgy éreztük ide haza érkeztünk.

Az álmunk egy fenntartható, nyugodt élet kialakítása volt itt az elbűvölő Pányokon. Kis gazdaságunkban minden szükséges élelmiszert igyekszünk maguknak megtermelni, és elkészíteni. 


Mivel foglalkoztok pontosan, mi készül Nálatok?

Saját sajtot, tejet, kenyeret és kenyérlángost, szörpöt készítünk, gyógynövényeket gyűjtünk a közeli lankákon. Az udvarban találkozhattok kecskékkel, tehenekkel, baromfiakkal, és nyulakkal is. Pányok környéke pedig mesés dimbes-dombos, ipari gazdálkodástól mentes környék, kristálytiszta levegővel.


Mi az a plusz, ami miatt Ti mást is képviseltek a helyi termékek előállításán kívül? 

Családommal arra a döntésre jutottunk, hogy szeretnénk átadni ezt a természetes lelassulást és nyugalmat másoknak is, akik a mindennapi mókuskerékből szeretnének egy kicsit kiszállni. Így hát Sándor gazda udvara megnyitotta kapuit a népi tradíciók, a hagyományos táplálkozás és a csodálatos magyar tájak iránt érdeklődők előtt.

Udvarunk teljesen interaktív. A hozzánk látogató úgy kapcsolódhat ki, hogy közben saját kezével próbálja ki azokat a módszereket, amit nagyszüleink, dédszüleink is használtak.


Kiknek ajánlod a látogatást Nálatok? 

Szeretettel várunk családokat, csoportokat, kicsiket és nagyokat Sándor gazda udvarába, ahol kipróbálhatják a tradicionális kemencés kenyérsütés folyamatát, a kenyérlángos készítést, megismerhetik a gyógynövények varázslatos világát, megkóstolhatják saját sajtjainkat, tejünket, szörpjeinket és minden éppen termő szezonális gyümölcsöt.

Jelenleg két alap programunkra lehet jelentkezni. Az egyik a kenyérsütés, ahol a nap végén mindenki a saját készítésű kenyerével térhet haza. A másik pedig a “kemencés hagyományos lakoma” nevezetű programunk, ahol kemencében sült finomságokat készítünk és fogyasztunk el közösen.


Meg is szállhatnak Nálatok a vendégek?

A járvány elmúltával szálláslehetőség is adott udvarunkhoz közel.

Emellett fontos, hogy nálunk nem találkozhattok cukrozott üdítőkkel és egészségtelen nassolni valókkal.

A mesés kis településen megismerhettünk egy családi vállalkozást, akik eredeti élményt nyújtanak a hozzájuk érkezőknek. Hiteles élet, személyes és barátságos betekintés egy önellátó, nagyon kedves család életébe. 

A közösen elkészített kemencés különlegességek utánozhatatlan ízűek és hangulatúak, remek csapatépítő alkalom is egyben. Megtanulható a kenyérkészítés folyamata, valamint Sándor gazda a kemencés sütés rejtelmeibe vezet be. S amíg sül a kenyér, addig pedig érdemes egy nagyot túrázni Pányok lankáin. 


Forrás: www.sandorgazdaudvara.hu
Szerző: Tóth Ágnes
Fotók: Aba Turisztikai egyesület/ Szabó Zoltán fotográfus