Sikeresen pályáznak a Lábatlani Sirályok

majort
2022. 09. 17., szo – 09:31

A Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület egy 2005-ben alakult közhasznú szervezet. Az egyesület célja kezdetekben a városi Duna part rendbe tétele és folyamatos karbantartása volt. A szinte áthatolhatatlan dzsungelből közös munkával kialakítottak egy olyan területet, ahol a város lakói rendezett környezetben pihenhetnek, sütögethetnek, sétálhatnak vagy akár sportolhatnak is.

Vizisport bázisukon a kajakversenyző gyerekek, túrázni vagy csak evezgetni vágyó felnőttek egyaránt megtalálják a helyüket. Csónakházuk egy olyan létesítmény, ahol a kulturált öltözési és tisztálkodási lehetőségek mellett nyílik lehetőség kajakozásra, kenuzásra vagy akár sárkányhajózásra. Fontos számukra, hogy minél több gyerekkel és felnőttel ismertessék – és szerettessék meg a vízi sportokat.

Sujbert Levente, a Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület elnöke a kezdetekkor, mint fiatal képviselő vett részt a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia kidolgozásában. Nehezen hitték, hogy valóban lehet egy olyan pályázati terület, amelyre valóban hatással vannak azok, akik a későbbiekben már, mint pályázók jelenhetnek meg. Sok álom, vázlat került az asztalukra, amelyek egy része soha sem valósult meg. Volt, ami egészen más forrásból, jóval később realizálódhatott, de volt egy szelet, egy nem is olyan kis szelet, ami az évek alatt sikeres lett. –A kezdeti nehézségek, a hosszú átfutások alatt együtt tanultunk, míg végre egy kiforrott rendszer szerint pályázhattunk – tette hozzá.

Levente azt is elmondta, hogy a Lábatlani Sirályok SE több olyan célja is megvalósult, melyekre más forrást nem találtak, önerő pedig ezekhez nem állt rendelkezésükre. Két fő cél lebegett a szemük előtt, az egyik, hogy a csapatuk Nemzetközi Duna Nap rendezvénye évről-évre egyre színvonalasabb legyen, másik feladatuk az volt, hogy a vízisportokhoz vonzódó gyerekeket – felnőtteket egyre jobb, biztonságosabb kajakokba, kenukba ültethessenek.

„A mai mérleg, hogy a Leaderes hajókba összesen 37 sportolót ültethetünk, és most is van olyan nyertes, magvalósításra váró projektünk, amelyben ez a szám további 12-vel emelkedhet”– emelte ki az elnök.

Az egyesület az elmúlt tíz évben 8 sikeres pályázatot nyújtott be, amelyből mintegy 9 millió forintos össztámogatást könyvelhet el a Vidékfejlesztési Pályázatoknak köszönhetően. Ez az összeg az eszközbeszerzések mellett számos program megvalósulásához is hozzájárult. Ugyan a pályázati önrész struktúrája sokat nehezített a helyzetükön, de a LEADER az évek alatt egy nagyon kiforrott támogatási formává vált, amelyre tényleg számíthatnak, és csak köszönhetik az eddigi segítséget.

Szerző: Nagy Tamás
Fotó: Lábatlani Sirályok