Példamutató társadalmi tevékenységek támogatása: a JóLélek Műhely Egyesület

majort
2022. 07. 30., szo – 08:05

Működik egy egyesület Mezőkovácsházán, amelynek céljai között kiemeltek a segítségnyújtás azon formái, amikor az emberek fizikai, érzelmi és mentális egészségének megőrzését, visszaállítását célozzák meg.  A stresszoldást, relaxációt, aktív-mozgásos és kreatív együttléteket, felvilágosító és tájékoztató előadásokkal gazdagítják. 


A JóLélek Műhely Egyesület név nem ismeretlen a Dél-Békési, de talán már más régiókban lakó emberek számára sem. Az Egyesület lelkes kis csapata szervezte a LEMangURIA® Mozgásudvart a Művészetek Völgyében, de az egyesület részt vesz abban a munkában is, amelyet az ukrán háború elől menekülő nők, anyák, családok testi, lelki, mentálhigiénés támogatására, magyar anya- és női közösségekbe, helyi közösségekbe való integrálását támogatja. Igen szerteágazó az a közösségi munka, amelyekben szerepet vállalnak, vagy esetleg ők működtetnek.


Ehhez a szerteágazó munkához forrásokra van szükség, amelyekből működni, fejleszteni tudnak. Sokat pályáznak, többek között a Nemzeti Együttműködési Alaphoz is nyújtottak be pályázatot a működési célú és szakmai programokra vonatkozó pályázati kiírásra, de sajnos nem részesültek támogatásban.  Így a munkavégzésükhöz szükséges eszközök beszerzése nem valósulhatott meg. Majd tudomásukra jutott, hogy a Vidékfejlesztési Programban vannak olyan pályázatok, amelyek révén támogatáshoz juthatnak és esetleg beszerezhető lennének a szükséges eszközök. A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesülethez, a térség LEADER szervezetéhez fordulva segítségért, a VP6-19.2.1.-49-5-17 kódszámú projekt keretében, a JóLélek Műhely Egyesület 1,9 millió forint támogatást nyert.


A pályázatban elnyert eszközök (hangszerek, hangtechnika, műfű), és készülékek (teleobjektív, adattárolók, akkuk) sokkal többet jelentenek számukra, mint használati eszközöket. Ezekkel biztosíthatják a közösség számára a rendszeres, minőségi foglalkozásokat. Olyan távlati célok megvalósításának lehetőségét is jelentik, mint amilyenek a szabadidő hasznos eltöltésének alternatíváit, az évente több alkalommal, akár egész napos rendezvények megvalósítását gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mindemellett a projekt végrehajtásához a JóLélek Műhely Egyesület 30 fő önkéntest is bevont a közösségi szolgáltatásokba, így a segítő kezek száma is nőtt, ezzel teremtve lehetőséget arra, hogy még több támogatást nyújthassanak  a közösségük számára.


Néha onnan is jöhet a segítség, ahonnan nem is gondolnánk elsőre. A LAEDER pályázatok a Vidékfejlesztési Program keretein belül a helyi közösségeket, a példamutató társadalmi tevékenységeket is támogatja. 

Szerző: Brlázs Róbert
Forrás és fotók: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület