Mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont létesült Derekegyházán

majort
2022. 02. 16., sze – 11:34

Több évtizedes kívánsága válik valóra azoknak a vidéki embereknek, akiknek fontos a levegő minősége, akik gyermekeik, unokáik számára egészséges környezetet szeretnének hátrahagyni – jelentette ki az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a derekegyházi mezőgazdasági fóliahulladék-gyűjtő pont átadásán.


Farkas Sándor elmondása szerint az újrahasznosítás révén a mezőgazdaságban keletkező műanyaghulladék új életre kel, rekeszek, ládák, vödrök, palántaládák, alátétek, gyeprácsok, padlózatelemek, hófogók formájában használhatják tovább azokat. Magyarországon több mint 10 ezer tonna hulladék képződik évente, amelynek gyűjtése, hasznosítása megoldatlan probléma volt mindeddig. A kormány 280 millió forint támogatást nyújtott a mezőgazdasági fóliahulladékok gyűjtési rendszerének kiépítéséhez. Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.


Nem csak a háztartásokban, de a mezőgazdasági termelés során is keletkezik műanyaghulladék - különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében – így az ország ezen vidékén is régóta gond, hogy mit tegyenek ezzel az anyaggal - fogalmazott Farkas Sándor. A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásával, az újrahasznosítással új érték keletkezik, megoldva ezzel sokak gondját, egyúttal védve környezetünket – mondta.


Nagy Lajos, a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozását lehetővé tévő cég ügyvezetője elmondta, hogy 100 db speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az egész országban, Csongrád-Csanád megyében Derekegyházán kívül is továbbiakat. Kifejtette: a gyűjtési rendszer olyan innovációra épül, melynek révén, a fóliahulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek. A most kiépülő rendszer elsősorban a lakosságot, a kisebb mezőgazdasági vállalkozásokat célozza, a végeredmény az egész ország, valamennyiünk hasznára válik – fogalmazott.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda