Mezőgazdaság

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán.
Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
A színvonalas agrárszakképzés a nemzet jövőjét jelenti gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból egyaránt – dr. Nagy István agrárminiszter utalt így az agrároktatás átszervezésének céljára és jelentőségére. Egy év tapasztalatait értékelte az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Lévai Imre.
A precíziós mezőgazdaság a fenntarthatóság érdekében létrehozott innovációt jelenti, amely versenyképesebbé, zöldebbé és átláthatóbbá teheti az ágazatot – jelentette ki az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Martonvásáron, a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia szakmai napján.
A magyar gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe. A Budapest Bank megbízásából külső kutatócég 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait. A 2021-es Agrárgazdasági Index az elmúlt hat év legmagasabb értékét mutatja,
Minden eddiginél nagyobb, 5 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg idén a zártkerti program – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján az agrárminiszter. Nagy István közölte: a felhívás kedden jelenik meg, a pályázatokat augusztus 2-től a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján lehet kitölteni.
A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a viharok és jégverések okozta károk utólagos kezelésében – közölte Nagy István. Az agrárminiszter emlékeztetett: az elmúlt hetek szélsőséges időjárásának következtében a hatóságokhoz eddig több mint 1.300 jégesőkárra és 56 viharkárra vonatkozó kárbejelentés érkezett.

A tavalyi járványhelyzet okozta kimaradás után október 1–3 között újra megrendezik a XIV. Kaposvári Állattenyésztési Napokat (KÁN), jelentették be pénteken sajtótájékoztatón. Ötven kiállítót várnak a rendezvényre. A KÁN fő témái között szerepel a hazai agrár felsőoktatás átalakulása, amelynek szerves része a MATE kaposvári campusa. A másik sarokpont pedig a fiatal generációk megszólítása lesz.

A magyar kistermelők, a családi gazdálkodók, a mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások jelentik a magyar agrárium alapját. A tárcánál egy olyan jövőkép fogalmazódott meg, hogy ezek a kisvállalkozók kapjanak még nagyobb teret – mondta Nagy István agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Fülöpszálláson, ahol átadta az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratait a megyéből sikeresen pályázó vállalkozóknak.

A gombatermesztés folyamatosan fejlődő ágazata a magyar mezőgazdaságnak, a megtermelt mennyiség tartósan növekszik, mára a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével több, mint egymilliárd forintból megvalósult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen folyhat a jövőben az étkezési gombák mezőgazdasági termesztése.