Állattenyésztés

Cikkemnek aktualitást ad a Szent György-nap (április 24.) és az a szomorú tény, hogy az elmúlt hetekben két bakonyi-, Balaton-felvidéki örökös pásztort is elkísérték utolsó útjára. 


A sokáig elfelejtődött a bakonyi-balatoni pásztorvilág, pedig még mindig él.  Mai napig a térségben több helyen legeltetnek pásztorok, mint például Sáska, Köveskál, Dörgicse, Tótvázsony, Lovas, Hegyesd környékén. De nagyon fontos lenne, hogy a fiatalabb generáció is nyitottabbá váljon erre a fajta életmódra, mert ez nem csupán egy szakma vagy mesterség, ez egész életmódot kíván. 

Lencse Szilvia és családja mindig is tanyán éltek és állattartással foglalkoztak. Az egészségi állapotában történt változás arra ösztönözte, hogy olyan állatfaj tartásával és tenyésztésével kell foglalkoznia, melyet állapotából adódóan el tud látni, így döntött a csincsilla tenyésztése mellett. Az ehhez szükséges telephelyet az Állattartó telepek korszerűsítése (VP-4.1.1-16) tárgyú pályázat közel 12 millió forintos támogatásával hozták létre. Az állattartást a Magyar Csincsillatenyésztők Országos Szövetségének protokollja és törzskönyvi szabályzata alapján végzik.

Nagy sikerrel zárult a mintegy egy hónappal ezelőtt indított online állatvédelmi felmérés, melyben több mint 260 ezren mondták el véleményüket.

A sertés-és baromfitartók számára 2021. április 26-tól ismételten megnyílik az állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésére kiírt pályázat.

A Segítő Kezek Az Állatokért Alapítvány a hányattatott sorsú, megunt és bántalmazott házi- és haszon állatok befogadására jött létre. A Segítő kezek az Állatokért Alapítvány egy Budapesttől nagyjából egyórás autóútnyira elérhető nyugat-nógrádi településen, az ezres lélekszámú Tereskén található és úgynevezett örök élet farmként működik. Itt a csincsilláktól kezdve egészen a vágóhídtól mentett tehénig szinte minden állat megtalálható.

A Szent István Egyetem Kaposvári Campusa és a kaposvári Fino Food kft. közös fejlesztése a robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával, amely a GINOP-2.2.1-18-2018-00003 azonosító számú projekt keretein belül valósul meg.

Csordaközösség alakult a Balaton-felvidéken. A közösség kezdeményezője az MNVH Veszprém megyei területi felelőse, Fábry Szabolcs. A közösség tagjai  – 3 faluból verbuválódott környékbeli férfiak és egy gyáli fiatalember – vállalták, hogy a háztáji tartásba vett, a fajta kihelyezési programjában részt vevő kárpáti borzderes szarvasmarhákról közösen gondoskodnak, egymást váltva osztják be az állattartás tennivalóit.

A Hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az az agrárminisztériumi támogatás, amely révén a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása. A tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához.

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei. A cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása – mondta az agrárminiszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.