Igazi családi összefogás a Tekeresvölgyi Családi Birtok

majort
2021. 12. 02., cs – 12:12

Svájci mesterek is segítették eltanulni a sajtkészítés fortélyait a Tekeresvölgyi Családi Birtok gazdáinak. A fiatal generációt képviselő Kovács Zsófia büszke arra, hogy a szülei által alapított birtokon több mint harmincféle sajtot készítenek.


A Tekeresvölgyi Családi Birtok gazdái a sajtok szerelmesei. Kovács Csaba, Kovácsné Szabó Hajnalka és lányuk, Kovács Zsófia 2008 óta foglalkoznak sajtkészítéssel, mára a szakma meghatározó alakjaivá nőtték ki magukat. 2017-ben a Magyarország legszebb birtoka versenyen nyertek a kistermelői családi birtokok között. Munkájukban és magánéletükben is az egészséges táplálkozást tartják szem előtt, és szeretnék, ha ez a gondolkodásmódot a következő generáció is átvenné.


Családi ökogazdaságot üzemeltetnek. Mikor és miért döntöttek a tejtermékek készítése mellett?

2008-ban az addig lótartásra és a lovassport igényeinek kielégítésére berendezkedett gazdaságunkba szerettünk volna pluszt vinni. Abban az évben született meg a testvérem is, az ő érkezésével a család az egészséges házi ételeket készítését és fogyasztását helyezte előtérbe, ekkor vásároltuk meg az első tehenünket. Először csak a barátainknak adtunk joghurtot és sajtot, de amikor már kellő mennyiséget készítettünk, elkezdtük árusítani.


Mekkora most a tehénállomány, mennyi tejet dolgoznak fel, mik azok a termékek, amelyek a gazdaság gerincét adják?

Mára ötven magyar tarka tejét dolgozzuk fel, ami átlagosan havi tízezer liter tejet jelent. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű termékeket tudjuk előállítani, sokat kellett tanulnunk, többször voltunk tanulmányi úton Svájcban, ahol az öreg sajtkészítők szívesen mutatták meg pincéjüket, sajtműhelyüket, sok új receptúrával, ötlettel segítették fejlődésünket. Kezdetben szüleim sok magyar sajtkészítőhöz is eljártak tanulni. Több mint harmincféle termékünk van a friss házi köpült vajtól a gyümölcsös, savómézes joghurtokon, a házi körözöttön, túrón át a különböző ízesítésű és érlelésű lilahagymás, snidlinges, füstölt-bazsalikomos, faszenes camembert jellegű lágysajtokig és a hegyvidéki típusú sajtokig. Mi leginkább ez utóbbiakat szeretjük. Egyszerre mintegy három tonna, 500–600 guriga sajt érlelődik az érlelőpincénkben. Van piacuk a sajtjainknak, szeretik őket a vásárlóink. A sajtmanufaktúránkon túl tevékenységünk kiegészül falusiszálláshely-szolgáltatással és különböző rendezvények szervezésével.


Milyen fejlesztések valósultak meg eddig, és milyen távlati terveket szeretnének megvalósítani?

Egy nagy volumenű állatjóléti fejlesztést hajtottunk végre, ami saját tőkéből nem sikerült volna, a Takarékbank volt az egyetlen bank, amely mellénk állt. Egy 440 négyzetméteres, új, modern marhaistállót tudtunk építeni, ahova már a legkisebbek be is költöztek, és hamarosan a legnagyobb állatok is helyet kapnak. Növekedni méreteinkben már nem szeretnénk, viszont még rengeteg fejlesztést tervezünk, a többi között egy profi fejőházat, ahol minél jobb körülmények között tudjuk majd az állatoktól kinyerni a tejet. Szeretnénk korszerűsíteni a szálláshelyünket is. Jelenleg a Tihanyi Piac Placcon, a káptalantóti Liliomkert piacon, illetve a birtokon árusítunk, ezek mellé szeretnénk egy boltot is nyitni.


Forrás: Takarékbank Agrárláz 2021
Fotó: Takarékbank Agrárláz 2021