Helyi termelők, vidéki portékák a bakonyi ízek vásárán

majort
2021. 11. 05., p – 13:27

A VIII. Bakony Expo – bakonyi ízek vására 2021. november 5-7. között várja látogatóit. “A természet íze – a vidék portékája” jelmondatú három napos termelői vásárnak idén a Veszprém Aréna ad otthont. November 5-én pénteken 14-19 óra, november 6-án szombaton 9-19 óra, november 7-én vasárnap 9-18 óra között kínálják a helyi termelők, vásározók és kézművesek a portékáikat.


A Bakony Magyarország egyik csodálatos tájegysége hegyeivel, erdeivel, változatos élővilágával. Néhány év óta azonban nem csupán erről ismert hazánkban - és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a környező országokban – hanem egy olyan rendezvényről is, amelynek célja és küldetése az, hogy összekötő kapcsot teremtsen ember és természet, hagyomány és megújulás között. Ez a már eddig is méltán sikeres rendezvény a Bakony Expo.


A Bakony Expo a kialakult gyakorlatnak megfelelően az idei évben is tematikus alapelvet követ, egy fő elem köré építkezik. Ez annyit jelent, hogy a bemutatott és a piaci részen árusított termékek, illetve a vásárokon szintén szerephez jutott gasztronómia is alapvetően ezekhez az elemekhez kapcsolódott. A korábbi vásárokon volt már főszereplő a hal, a gomba a sertés és a burgonya is. Az idei Expo központi szereplője a korábbiakhoz hasonlóan a térséghez – és ezen belül a Bakonyhoz – szorosan kötődő vad lesz, kapcsolódva az ötven év után újra hazánkban megrendezésre kerülő Vadászati Világkiállításhoz.


A vásáron megjelennek a környék jellemző vadételei, a vadászattal kapcsolatos szokások, hagyományok, használati eszközök, dísztárgyak, és egyéb kézműves termékek is. Természetesen a várhatóan szép számú látogató nem csupán ezekkel, hanem a térségre jellemző termékekkel, portékákkal is találkozhat. Most is megjelennek olyan újító, alkotó vállalkozások, amelyek a térség hagyományaiból kiindulva fejlesztik új termékeiket.

         
A Bakony Expo nevétől eltérően nem elsősorban kiállítás, bemutató, hanem inkább a régi vásárok jellegét, hangulatát igyekszik felidézni azzal, hogy számos különféle programot, „vásári mutatványt” is nyújt a látogatóknak. Ezenkívül különféle helyszíni szolgáltatásokkal is igyekeztünk a látogatók többféle igényét kielégíteni.


Az elmúlt években a Bakony Expo igazi családi rendezvénnyé vált, több mint 15.000 látogatóval, köztük közel 3.000 gyermekkel, akiknek az aktuális témához kapcsolódó játékok, szórakoztató műsorok nyújtottak maradandó élményt.


A programok minden korosztályt megszólítanak, bemutatják és közelebb hozzák a térség egyedülálló gasztronómiai és kulturális hagyományait, nemcsak a környéken élők, hanem mindenki számára.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködő partnerként vesz részt a rendezvényen, ahol a hálózat működéséről, programjairól és célkitűzéseiről tájékoztatja az Expo látogatóit.


Forrás: nak.hu
Fotó: Bakonyexpo2021