Vidéki Nők Magyarországért

majort
2021. 10. 18., h – 18:18

A családi gazdaságok kormány általi megerősítéséről beszélt az agrártárca parlamenti államtitkára a jászapáti polgármesteri hivatalban, a Vidéki Nők Magyarországért díjak pénteki átadóján. Farkas Sándor közölte: minden korábbinál kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak ma a családi gazdaságokra.


A vidéki nők nemzetközi napja alkalmából tartott eseményen a politikus köszönetet mondott a nőknek azért a munkáért, amellyel hozzájárulnak a magyar vidéki élet fenntartásához és jobbá, szebbé tételéhez.


A családi gazdaságok a magyar vidéki élet és a vidéki gazdaság alappillérei, de egy jól működő gazdasághoz jól működő család is kell – mondta. A háztartás és a gyermeknevelés fáradalmain túl a nők részt vesznek a családi gazdaságok feladataiban, és ezzel hozzájárulnak a családok megélhetéséhez, ami a helyben maradást és közvetve a közösségek erősödését segíti - fűzte hozzá Farkas Sándor.


Hagyományosan, főleg a munka fizikai nehézsége miatt, az agrárium inkább a férfiak terepe, de már kimutatható tendencia, hogy ebben a szektorban is egyre növekszik a nők, valamint a női vezetők aránya – mondta.


Egy 2020-as felmérés szerint Magyarországon a gazdaságok tulajdonosainak 28 százaléka nő, míg a gazdaságokban dolgozó női alkalmazottak aránya ennél jóval magasabb. A nők nyitottak az agroturizmus vagy a termékek közvetlen értékesítésének innovatív formái felé, érzékenyek a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre fontosabb szempontjaira – sorolta.


Farkas Sándor közölte, hogy korszerűsítették azt a középfokú agrárszakképzési rendszert, amelyben a legfrissebb beiskolázási adatok szerint a tanulók 37 százaléka lány, és reményeik szerint vidéken, a mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban válnak majd kiváló szakemberré.


Az agrárium 21. századi átalakulása, az automatizáció és a digitalizáció térnyerése, amit az agrárpolitika jelentős beruházási programmal támogat, további lehetőségeket nyit a nők agráriumhoz kapcsolódó szerepvállalásában – hangoztatta. Farkas Sándor méltatta az idei év díjazottját, Nagyné Legény Ildikót, a Hajdúnánási Gazdakör, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör alelnökét.


Pócs János, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a tavalyi év díjazottját, Kis Józsefnét, aki a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke, a Kis Szent Teréz Kamilliánum Közösség vezetője.


A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által alapított Vidéki Nők Magyarországért díj olyan vidéken élő nők számára adományozható, akik élen járnak a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodásban, az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer-termelésében.


Forrás: MTI
Fotó: AM Sajtóiroda