Házhoz szállítják a helyi termékeket a Balaton-felvidéken

majort
2021. 10. 16., szo – 09:13

A Balaton-felvidéki aprófalvak közül három-négy település termelői a központi szerepet betöltő nagyvázsonyi önkormányzat koordinálásával összefogtak a helyi termékek közvetlen értékesítése érdekében. A termékkosár programba a helyi és környező települések gazdáinak termékei kerülnek be, amelyeket bárki megrendelhet a településen. 


Az árukat kéthetente, lovaskocsival házhoz is szállítják a faluban, egyenlőre még „csak” Nagyvázsonyban, bár a termékbeszállítók közé már a községtől 30 illetve 50 km-re lévő településről is csatlakozott gazda. A vázsonyi termelői kosárnak külön honlap készült, és a nyár végén elindult a helyi közösséget is erősítő kezdeményezés.


Az augusztus végén elindult programmal az a célja a kezdeményező önkormányzatnak, hogy erősítsék a helyi közösségeket, segítsék a helyi termékek, készítmények előállítóit, és egészséges, helyben termelt élelmiszerekkel, termékekkel lássák el a családokat, valamint, hogy dolgozzanak a munkalovak, hiszen a helyi fogatos gazdák bármelyike csatlakozhat a kiszállítási programhoz.


A termékkosár programhoz készült honlapra a termelők és a vásárlók is beregisztrálhatnak nagyon egyszerűen és gyorsan. Minden család, aki regisztrál, két ládát is kap bizományba. Egyiket elhelyezi a portája előtt a kiszállítás napján. A másik kosár pedig a ugyanezen a napon érkezik a megrendelt helyi termékekkel, amelyek között pékáruk, tej és tejtermékek, húsáruk, zöldség, gyümölcs, üveges szóda, bor, méz, szörp, lekvár, tojás, és mindaz megtalálható, amit a nagyvázsonyi, illetve a szűk környéken lévő falusi termelők, kézművesek elő tudnak állítani. 


A gazdáktól a helyi szolgáltatóházba (IKSZT) beérkező, felcímkézett árut az önkormányzat munkatársai rakják a megrendelő családok ládáiba, majd fogatokkal házhoz szállítják azt. Rendelni kéthetente péntekéig lehet, a kiszállításra pedig szerdánként kerül sor. A gazdákat és a vásárlókat regisztráció után rendszeresen és automatikusan, elektronikus levéllel figyelmeztetik, hogy elérkezik a vásárlás illetve a termékleadás ideje, illetve arról is, hogy ne felejtse el egy-egy gazda frissíteni, aktualizálni a kínálatát, a vásárlók pedig gondoskodni a termék fogadásáról, kifizetéséről. 


Meglepetésként vehették észre a rendszer használói, hogy nem csak Nagyvázsony, Pula, Mencshely, Barnag, Vöröstó, Óbudavár gazdái, hanem távolabb élő termékkészítők – például sümegi, badacsonyi – gazdák is feltöltötték portékájukat a kínálatba, vállalva ezzel, hogy a termékleadási napon beszállítják Nagyvázsonyba a megrendelt terméket, készítményt. Ezzel a termékkosár-program nem egészen két hét alatt túlnőtte a tervezett földrajzi határait, és a Balaton-felvidék nyugati térsége is lehetőséget látott a kezdeményesében. 


A programhoz, azaz honlap és az „egyenláda” költségeihez a Magyar Falu Program illetve a Nemzeti Művelődési Intézet pályázati programja is hozzájárult. 


Eddig mintegy 70 porta és 17 gazda csatlakozott a kezdeményezéshez. A szervezők, de kivált a termelők, gazdák, helyi termékértékesítők remélik, hogy sűrűn kell patkolni a kiszállítást végző lovakat, hiszen az azt jelenti, sokat róják az utakat, hogy a termékkosarakat kiszállítsák minden családhoz. 


A nagyvázsonyi termékkosár kisfilmje az alábbi hivatkozáson tekinthető meg:
https://fb.watch/81_iwH-ShN/ 


Szerző: Fábry Szabolcs János
Fotó: Fábry Szabolcs János