A magyar vidék nyertese lesz az új uniós pénzügyi ciklusnak

majort
2021. 09. 09., cs – 10:26

Az európai vidéki területek előtt álló kihívásokról folytattak eszmecserét az uniós mezőgazdasági miniszterek a Szlovéniában tartott informális ülésükön. A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt államtitkár kiemelte, hogy a magyar vidék soha nem látott történelmi lehetőség előtt áll az új uniós pénzügyi ciklusban.


A szlovén EU elnökség szervezésében szeptember 5-7. között Brdo pri Kranju-ban megtartott informális miniszteri találkozó témája a vidéki területek előtt álló kihívások, a vidék és város egymáshoz való viszonya volt. Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy a magyar kormány szövetséget kötött a magyar vidékkel, és ezt alátámasztandó, a maximális, 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosítja az uniós vidékfejlesztési programhoz. Ez a soha nem látott nagyságú támogatás lehetővé teszi a családi gazdaságok megerősítését, a mezőgazdasági vállalkozások modernizációját és új munkahelyek létrejöttét, valamint a vidéki közszolgáltatások színvonalának emelkedését. Reményeink szerint ezek együttes hatása élhetőbbé, vonzóbbá és gazdaságilag is erősebbé teszik majd a magyar vidéket, hangsúlyozta az államtitkár.


Feldman Zsolt hangsúlyozta: nem felejthetjük el, hogy az emberek mindig és mindenhol biztos megélhetést, egészséges és biztonságos lakókörnyezetet keresnek maguknak és családjuknak. Egyéni céljaik mellett gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból is számtalan oka van annak, hogy a Magyar Kormány kész minden rendelkezésre álló eszközével elősegíteni, hogy minél többen a jövőben is vidéken találják meg a megélhetésüket.


A lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátása egyértelműen felértékeli az agrárium nemzetgazdasági szerepét. Környezeti szempontból kiemelten fontos az évszázadok alatt a mezőgazdasági termelés által, zömében kultúrtájjá alakított vidéki arculat megőrzése, amely nem lehetséges mezőgazdasági termelők nélkül. Azt sem felejthetjük el, hogy vidéki területeink kultúrája és hagyományai szerves részét képezik nemzeti identitásunknak, amelynek megőrzése közös felelősségünk. A magyar vidék és a magyar gazdák számíthatnak a Magyar Kormány támogatására annak érdekében, hogy valódi nyertesei legyenek az új uniós pénzügyi ciklusnak – emelte ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda