A Team Work Szociális Szövetkezet fűszerpaprika, zöldség- és levélzöld feldolgozó-szárító üzemet alakított ki Mórahalmon. A fejlesztés összköltsége 1.131.738.125 Ft volt, melyet a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése a feldolgozásban (VP3-4.2.1-15) tárgyú pályázat támogatásával valósítottak meg.
A Szövetkezet egy év távlatából is bizonyítottan sikeres munkát végzett a mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyság elősegítése terén. A megvalósítás keretében a Mórahalmon 2535,52 m2 hasznos alapterületű szárítóüzem épült, üzemi helyiséggel, irodákkal, raktárral, szociális blokkal és kazán helyiséggel. Az eszközbeszerzés során „fűszerpaprika, zöldség- és levélfeldolgozó-szárító gépsor”, anyagmozgatáshoz és a késztermék méréséhez, csomagolásához szükséges eszközök és labortechnikai eszközök kerültek beszerzésre. A foglalkoztatási cél a helyi munkaerő alkalmazásának növelése volt, mely a fejlesztést követően 12 fővel bővült.
A Szövetkezet a környezetbarát technológia elkötelezettje, ezért az energiafelhasználás hatékonyságának fokozása érdekében 3 db biomassza kazánt is üzembe helyeztek. A fejlesztés 2019 novemberében készült el, így a tavalyi, 2020-as esztendő volt a próba év, mely alatt rendkívül pozitív tapasztalatokat szereztek a termelés és értékesítés területén is.
A szövetkezet jelenleg 22 fő munkavállaló foglalkoztatásával spenót, kapor, petrezselyem zöld, koriander és fűszerpaprika szárítását végzi. A zöldségféléket Csongrád-Csanád megyei termelők szállítják be, melyet a szárítás után saját maguk értékesítenek. A fűszerpaprika elsősorban Mórahalom és környékéről származik és helyben kerül ugyancsak szárításra, majd további feldolgozásra.
A Team Work Szociális Szövetkezet feldolgozó-szárító üzemének kialakításával megvalósult a vállalkozók és a helyi termelők előzetes várakozása egyaránt, lehetővé vált a megtermelt zöldségfélék feldolgozásának lehetősége, miközben bővült a helyi foglalkoztatás.
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Freepik