Már kóstolhatunk is a kisalföldi kosarakból

majort
2021. 08. 09., h – 08:32

Szorgos önkéntesek pakolják dobozokba a megrendelt helyi termékeket csütörtökönként a Torula Művésztér udvarán. Egy éve alakult meg a Kisalföldi Kosár közösség Győr-Moson-Sopron megyében. A helyi termelőket összefogó egyesület Győrben székel. A vásárlók minden héten csütörtökön vehetik át az előre leadott rendeléseket és kóstolhatják meg a kisalföldi termelők finomságait, kézműves sajtokat, húsokat, péktermékeket. 


A Kisalföldi Kosár alapítói olyan közösséget szeretnének életre hívni, ahol a vásárlók és a termelők közös fórumon találkozhatnak, így kialakul a közvetlen kapcsolat a termelő és a vásárló között.


„Az érdeklődők a weboldalunkon megismerkedhetnek a közösségbe tartozó gazdákkal. Mindannyian kicsit más, értékeikben mégis hasonló termékekkel színesítik a kosarakba választható áruk palettáját” – mondta el Balogh Zoltán, a Szigetközi Szatyor Alapítvány kurátora.


A vásárlók számára igyekeznek a lehető legtöbb fajta helyi, minőségi forrásból származó élelmiszert és egyéb terméket elérhetővé tenni. A weboldalukon szétnézve több mint 20 termelő portékái közül válogathatunk. Vannak fűszerek, chilik, sajtok, húsok, zöldség és gyümölcs, valamint olyan hasznos és ínycsiklandó élelmiszerek, amik nem hiányozhatnak a kamrapolcról: házi szörpök, lekvárok, méz vagy fűszeres kolbász. Szeretnének a kézművesek felé is nyitni, várják a jelentkezőket.


„Ösztönözni szeretnénk az embereket, hogy vásároljanak helyi termékeket, támogatva ezzel a gazdák megélhetését. Szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet, a tudatos vásárlást és a fogyasztás felelősségteljes tervezését is. Önkéntesek segítik a munkánkat, fő feladatuk az átvételi napon a termékek átvétele a termelőktől, a megrendelések összekészítése és átadása a vásárlóknak” – tette hozzá Balogh Zoltán.


A rendelés leadásához először regisztrálni kell a www.kisalfoldikosar.hu oldalán. A termékek közül kiválaszthatjuk a megrendelni kívánt árut, és elhelyezzük a virtuális kosarunkba. A rendeléseket minden héten kedd éjfélig lehet leadni, átvenni pedig csütörtökön 16.30 és 17.30 óra között lehet.


„Vannak nagy hagyományú termelők és kezdő vállalkozások is a közösségünkben. Terveink között szerepel, hogy feltornásszuk kétszáz ládára a heti eladásokat, valamint kétezer regisztrált vásárlót szeretnénk a köreinkben tudni. Három alappillérre építünk: fogyasztók, termelők és az önkéntesek. Minden segítő kéz számít, alapítvány lévén a diákok a kötelező közösségi szolgálatot is teljesíthetik nálunk” – fűzte hozzá Balogh Zoltán.


A személyes kapcsolat a legfontosabb, ezért megtartották az első, kóstolással egybekötött ládacseréjüket is. Minden héten újabb termelőpárossal és portékáikkal ismerkedhetnek meg azok, akik már szemezgettek a termékekkel, de még nem szánták rá magukat a vásárlásra.


„Közösségünk minden tagja elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Újrahasznosított papírból vagy lebomló anyagból készülő csomagolóanyagokkal dolgozunk, az üvegeket visszavesszük és eljuttatjuk a termelőkhöz. A megrendelések átvételéhez kérünk mindenkit, hogy saját szatyrot, kosarat hozzon magával” – hívta fel a figyelmet az alapítvány kurátora.


„A Torula Művésztér fogadta be a Kisalföldi Kosár közösséget. – Úgy gondoljuk, hogy a kiállításra járók és a helyi kézművestermékek mellett elkötelezettek köre számára ez egy kiváló találkozóhely. Ezen alkalmakkor pedig a kiállításokat is megtekinthetik” – fogalmazott Balogh Zoltán.
 

Forrás: Kisalföld
Fotó: www.facebook.com/kisalfoldikosar.hu/