Ballószögi élmények

majort
2021. 08. 02., h – 08:05

A Ballószögi Faluház felkarolta a helyi hagyományőrzőket, művészeket, kézműveseket, hogy teret adjon tevékenységük széles körű megismerésének. Az általuk gondozott élmények, értékek kínálatát választható programcsomagként kínálják az érdeklődők számára. Igény szerint megszervezik a látogatóknak az alkalmakat, melyek során megismerkedhetnek a település által kínált élményekkel.


A programok során a látogatók a ballószögi alkotók munkáit, technikáit ismerhetik meg, előtérbe helyezve a hagyományőrzést, gasztronómiát, kulturális, természeti és gazdasági ismereteket. Az érdeklődők akár személyesen is kipróbálhatják az egyes kézműves technikákat az alkotók vezetésével (pl.: mézeskalács díszítés, csuhébáb, bőrdíszmű készítése, rovásírás, festészet, fafaragás).


A kézműves tevékenységek mellett népi játékok használatára, íjászatra valamint a Hetényi Pince megtekintésére is van lehetőségük a résztvevőknek. A program végén pedig táncház várja a kicsiket és nagyokat.


Ballószög értékeire leginkább a sokszínűség jellemző. Elég csak a kézművesek hosszú sorára tekinteni. A Zrínyi Mézeskalács, Ambrus Lajos és Trencsényi–Csiha Tímea munkássága és a Hetényi Pince 2015-től a Települési Értéktár része.


A ballószögi érték, élmény birtokosok körébe az a tizenhárom helyi vállalkozó szellemű lakos tartozik, akik méltó módon ápolják és gyakorolják az adott tevékenységi körüket.  Közéjük tartozik a mézeskalács készítés (Zrínyi Mézeskalács), festészet (Ambrus Lajos), íjászat, hagyományőrzés, népi fa játékok, rovásírás (Fenyves Tanya), csuhészalma fonás (Fazekas Heléna), bőrdíszmű (Váli–Tóth Béla), naturkozmetikumok készítése (Fekete Judit), filc ajándéktárgyak, horgolás (Kolozsiné Edit), tűnemezelés (Maczák Éva), borászat (Hetényi Pince), cserépkályha készítés (Bogovics és Társa BT.), fufucha (Otott – Kovács Ildikó), fafaragás (Apró Tamás), és népi játékok, néptánc (Ballószögi Kincsecskék) is.


A Faluház kiváló lehetőséget kínál programcsomagjaival a látogatók számára, hogy a helyi kézművesek, alkotók által ismerhessék meg és sajátítsák el az egyes kézműves technikákat, ami a mellett, hogy egyedülálló élményt nyújt, még bepillantást enged a magyar népi iparművészet hagyományaiba is.


Szerző: Tóth Márta
Fotó: Ballószögi Faluház