Nemzeti örökségünk része: a tárogató

majort
2021. 07. 10., szo – 09:59

Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy egyedi és különleges népi hangszereink egész sorát vonultathatjuk fel. Kiemelkedő értékeink között találjuk a hosszifuruglát, vagy a citerát, és van két egészen különleges, nemzetközileg is ismert és elismert hangszerünk, a magyar cimbalom és a tárogató - mondta a 6. Tárogató Világtalálkozón köszöntőbeszédében V. Németh Zsolt.


A kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján megrendezett többnapos eseményen megerősítette, hogy helyes döntés volt 2012-ben törvényt alkotni annak érdekében, hogy összegyűjtsük nemzeti kiválóságainkat, azokat a magyar karakterjegyeket, amelyek jellemeznek, meghatároznak bennünket. A Hungarikumok Gyűjteménye és a többi nemzeti értékünk kijelöli helyünket a világban. Egy nép karakteréről a zenéje – elsősorban népzenéje, árulja el a legtöbbet - fogalmazott V. Németh Zsolt. A zenéjén keresztül pedig hangszerei is, amellyel kifejezi önmagát, amivel elmeséli történetét, érzéseit, gondolatait.


A tárogató évszázadokon át volt kísérője a magyar történelemnek. A vigasságok és a harcok ma már hungarikumnak számító hangszereként is ismert. Ezt a hangszert ünnepeljük most, a tárogatósok nagy családjával együtt, akiknek névsora jóval tovább nyúlik hazánk határain. Ez is igazolja, hogy a tárogatónak helye van a Hungarikumok Gyűjteményében. Amikor Ravasz László, a nagyhatású református püspök és szónok a magyar lélek uralkodó vonásáról beszél, azt úgy írja le, hogy ez a „rendben tartott érzelmesség”. A tárogató határozott, de kulturált hangjában pedig éppen ez köszön vissza, és ez a hang a nemzetközi színtéren is megállja a helyét - fogalmazott a miniszteri biztos.


Az eseményen az Országgyűlés alelnöke, Latorcai János úgy fogalmazott: ezt a magyar hangszert és hangot minél több helyre el kell vinnünk a világban, hiszen támogatókra és barátokra akkor lelhetünk, ha megismernek, megértenek és megszeretnek bennünket. Soha ne felejtsék Debussy örök érvényű mondását: „A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér” – üzente a résztvevőknek.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda