Április 30. A méhek napja

majort
2021. 04. 30., p – 13:56

A méhek napját 1994. óta ünnepeljük Magyarországon a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére.


Magyarországon 20 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent. A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, mely alacsonyabb, mint más európai országokban, emiatt a magyar méz nagy része exportálásra kerül. Az uniós méztermelés 10 %-a Magyarországról származik.


A méznek számos jó hatása van egészségünkre, azonban ennek kihasználásához kb. 1,5 kilogrammra kellene az éves mézfogyasztásunkat növelni. Már az ősember is ismerte a mézet, igaz, ő még csak édességként fogyasztotta, nem volt tudomása arról, hogy mintegy 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír egészségére nézve. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.


Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már rég óta ismerték, a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A középkor patikáiban már egy számos betegség ellen kínálták. Kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. 100 gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek, ezért használatával csínján kell bánni! 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így gyorsan felszívódnak, könnyen emészthetők, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.
A méhek beporzó tevékenységének köszönhetjük minden harmadik falat ételünket, nélkülük több növény termesztése lehetetlen volna.

Fogyasszunk mézet ma is és közben gondoljunk a dolgos méhekre és a méhészekre!

Forrás: Székely Rita, MNVH ÁT
Fotó: Kunal Kalra / unsplash