Bemutatkozik Écs község, ahol a múlt és a jövő egyaránt fontos

majort
2021. 04. 29., cs – 09:53

Écs település a Sokorói dombvidék területén, Pannonhalma szomszédságában fekszik. A falu közel kétezer lakosnak ad otthont. 


Nevezetes értékük a katolikus templom, amely az Árpád-korból származik, és a források szerint Szent István király tiszteletére szentelték. Több mint hatvan éves emléket őriz az écsi vasútállomás, ahol 1956 novemberében csapott össze egy Tatabányáról érkező magyar nemzetőr csapat egy magyar foglyokat szállító szovjet konvojjal.  Aztán alig két évtizeddel később Dr. Barsi Ernő néprajzkutató érkezett a faluba, ahol hamarosan népdalkört alapított a falusi asszonyok részvételével, valamint elkezdte feljegyezni a település népdalkincsét, amelyet a „Megérett, megérett Écs hegyén a szőlő” című gyűjtésben megtalálhatunk. 


Nagy büszkeség nemcsak Écs, hanem az egész megye számára, hogy 2019 decembere óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár 101. megyerikumként tartja nyilván az „Écsi fafaragást”.  A mesterség művelője Schreiner Károly fafaragó népi iparművész, aki fiatal kora ellenére igen gazdag szakmai múlttal rendelkezik. Harminc éve oktat, országszerte, de külföldön is rendkívül színvonalas kiállításokkal örvendezteti meg közönségét. Az általa elkészített munkák fő motívumai a térségben gyűjtött főleg rábaközi, dunántúli minták. 


Écsen a hagyományőrzés mellett a haladás is nagyon fontos, ami megmutatkozik a településen megvalósuló számos fejlesztésében. 2019 óta inkubátorház működik, amely két helyi kisvállalkozó tevékenységének ad helyet. Az önkormányzati hivatal, az óvoda és bölcsőde, a művelődési ház, valamint az inkubátorház villamosenergia-szükségletét napenergiával biztosítják. A vidékfejlesztési pályázati támogatásnak köszönhetően jelenleg zajlik a települési kamerarendszer kiépítése a lakosok illetve a település értékeinek megóvása érdekében. Mindezek mellett a gazdákról sem feledkeznek meg. Zártkerti program keretében mezőgazdasági út felújítása fejeződött be az elmúlt időszakban, valamint vadvédő kerítés telepítésével is szeretnék mérsékelni a vadak által okozott károkat. Turisztikai szempontból nagyon jelentős, hogy Écsen is áthalad a jelenleg épülő Győr – Pannonhalma Világörökség kerékpárút. Az idei évben pedig új bölcsődével bővül a település intézményrendszere.


Dr. Szabó Norbert polgármester elmondta, nagyon büszke arra, hogy écsi születésűként a település polgármesterének választották meg a helyiek, akik előtt mindig nyitva áll az ajtaja. Nagy hangsúlyt fektet a település folyamatos fejlesztésére. Tervei között szerepel egy olyan közösségi tér létrehozása fő térrel, játszótérrel, parkkal, sportparkkal, mely minden écsi lakos kikapcsolódását szolgálja. 

Forrás: Kiss Rita Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős