Mézműves otthon: a családi gyertyakészítés varázsa

Pásztor Emesét a tavalyi év nehézségei sarkalták arra, hogy belevágjon a gyertyakészítésbe. A Mézműves otthon megálmodójának édesapja több mint 20 éve méhészkedik, de a közös vállalkozást végül 2020-ban sikerült elindítani.

„Jelentkeztem különböző állásokra, de ez az év eleve megnehezítette az elhelyezkedést, emellett pedig szerettem volna egy olyan munkahelyet találni, ahol a képességeimnek megfelelően értéket tudok teremteni. Gyerekkoromban már kipróbáltam néhányszor a gyertyakészítést műlépből, ami nagyon tetszett, így jött tehát az ötlet, hogy gyertyákat csinálok. Nagyon szeretem a méhviasz tapintását, jó hatással van a bőrömre és tetszik hogy ilyen könnyen formázható. Aztán ahogy egyre többet olvastam róla, rájöttem, mennyire károsak a paraffin gyertyák a környezetre – főleg a mesterséges illattal kevertek –, így még inkább kedvet kaptam ahhoz hogy természetes viaszból készült gyertyákat készítsek” – mesélte el Emese a kezdeményezésről.

Az egész család részt vesz a közös vállalkozás egyes feladatiban. Az édesanyja plakátokat készít és reklámozza a termékeket, a nagyszülei pedig a saját házukban segítenek a műhely kialakításában.

„Édesapámmal jól együttműködünk, segítek neki árulni a mézet, ő pedig a nagy viasztömböket használhatóvá teszi nekem, hogy fel tudjam olvasztani” – nyilatkozta Emese a közös munkáról.

favs

A Pásztor Méhészet és a Mézműves otthon célja hogy finom, minőségi és ásványi anyagokkal teli mézet varázsoljon a családok asztalára valamint környezetkímélő gyertyákat juttasson el az emberekhez. Lebomló illetve újrahasznosított alapanyagokat használnak csomagoláshoz ezzel is hozzájárulva az élhetőbb környezet megteremtéséhez.

„A terveim nagyon sokrétűek, és dolgozom rajtuk, hogy fokozatosan megvalósuljanak. Jelenleg csak gyertyákat készítek, mindenféle formában és méretben, csakis az apa méhészetéből megtermelt méhviaszból, így biztosítva a termékek minőségét. A jövőben szeretnék folyamatosan fejlődni, új alapanyagokat felfedezni és többféle anyagot használni (természetes pigmentek, stb), hogy még izgalmasabbá tegyem a termékeimet.”

A Mézműves Otthon név az otthon fontosságára, szépsége utal, melybe ez a kis családi kezdeményezés termékeivel melegséget és fényt visz. A jövőben további termékekkel szeretnék bővíteni tevékenységi körüket, és egyéb csomagolásmentes termékeket is árulni.

Forrás: Galambos Petra, Hajdu-Bihar megyei területi felelős