Gombatermesztés a fenntarthatóság útján

Váradi Csaba és felesége, Mariann 2016 óta foglalkoznak gombatermesztéssel a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon. Két saját maguk által felépített helyiségben kezdték meg a termesztést, és az azzal járó folyamatos kísérletezést, tapasztalatszerzést. A házaspár 2017-ben sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Programban gombaházak létesítésére, így az év végére már négy korszerű, energiatakarékos helyiségben is folytathatták a tevékenységet.

Csaba és felesége csiperkegombát és laskagombát termesztenek. Csaba elmondta, hogy a korszerű helyiség használatával termelési stabilitást, nagyobb termésmennyiséget tudnak elérni, valamint irányíthatóvá vált a gombák érési folyamata. A klímaberendezésnek köszönhetően szélesebb skálán szabályozható a gombaház hőmérséklete, így az alacsony hőmérséklettel a gombák fejlődése késleltethető. A páratartalom és a légsebesség beállításával könnyen kialakítható a gombák által leginkább kedvelt környezet, valamint a csiperkegomba termesztése során meghatározó szén-dioxid koncentráció szabályozására is külön funkció szolgál.

Mariann elmondta, hogy a létesítményekre telepített napelemes rendszer működésének köszönhetően egyrészt alacsonyabbak az energiafelhasználás költségei, másrészt környezetvédelmi szempontból is kedvező az épületek üzemeltetése. A vásárlók örömére nemrégiben többféle gombakészítményt – gombás szendvicskrémet és gombás paradicsomszószt – fejlesztettek ki, amelyek hamarosan kaphatóak lesznek. Csaba hozzátette, hogy ezeket a készítményeket kizárólag hőkezeléssel tartósítják.

A házaspár a gomba mellett eper termesztésével is foglalkozik, illetve a jövőben shiitake gomba termesztésével szeretnék bővíteni repertoárjukat.

Forrás: Kiss Rita, Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős