Bemutatkozik Mezőcsát: fejlődés határok nélkül

A közel 6000 lakosú Mezőcsát rengeteget fejlődött az elmúlt években. A néhány évvel korábban benyújtott pályázataik immár a megvalósulás útjára léptek és fizikai valójukban is megjelennek a régóta vágyott felújítások és fejlesztések. A település rengeteget fejlődött az elmúlt években, mely nagyban köszönhető a térség országgyűlési képviselője, Tállai András és a települést immár két ciklus óta irányító Siposné Horváth Anita polgármester asszony hatékony munkájának.

„Elkészült és már átadásra vár a mezőcsáti vásárcsarnok – jelentette be nemrég Tállai András, a térség országgyűlési képviselője. A 250 négyzetméter alapterületű épület 150 négyzetméteren biztosít majd lehetőséget a helyi termelőknek, hogy egész évben rendezett, fejlett infrastruktúrájú környezetben árusíthassák termékeiket. Az utolsó engedélyek beérkezésére várunk, bízom benne, hogy az új vásárcsarnok mielőbb megkezdheti működését."

A Délibáb utcában kialakított Ipari Park fejlesztése is a végéhez ért, hiszen az Iparterület fejlesztése Mezőcsáton II. ütem című pályázat jóvoltából megoldódott az Ipari Park szennyvízkezelése. Az első cég már be is költözött és megkezdte működését.

"Az önkormányzat a jövőben további üzemcsarnokok felépítését is tervezi a Délibáb utcában, hiszen az Ipari Park fejlesztése új munkahelyeket és profitot is jelent a város számára" – mondta el képviselő úr.

„Mezőcsát városa 2014 óta egy, a térségben egyedülálló fejlődési utat jár be – nyilatkozta Siposné Horváth Anita polgármester-asszony kérdésünkre. A 2014-2020-as programozási időszakban a város életének szinte minden területén sor került fejlesztésekre kezdve a közművelődéssel, a közoktatáson át a helyi gazdaságig. A leromlott városi területek rehabilitációja projekt keretében elkészült egy szabadidő-park, öt kamerából álló térfigyelő-rendszert építettek ki, 11 szociális bérlakást újítanak fel, valamint elkészült a kerékpárút és egy Esélyegyenlőségi Közösségi Központ, melynek megvalósulási határideje február 28. Mindemellett befejeződtek a munkálatok a Mezőcsáti Városi Bölcsődénél, mely várhatóan még februárban megnyitja kapuit a gyermekek előtt.”

A város vezetőségének fontos, hogy megoldást találjon az illegális hulladéklerakásra. Tavaly sikeresen pályáztak, melynek köszönhetően közel 7 millió forintból mintegy 310 m3 illegálisan lerakott kommunális hulladékot tudtak elszállítani.

Mezőcsát egyik legjelentősebb beruházása – a Termálfürdő felújítása – 2021 tavaszán befejeződik. Ezzel a város egy olyan turisztikai attrakcióval gazdagodik, amely szintén élénkítheti a gazdaságot, fejlesztheti a turizmushoz kapcsolódó egyéb területeket úgy, mint a szállásadás, illetve a kiskereskedelem.

“A ciklus zárásáig megvalósul ezeken kívül a település csapadékvíz elvezető hálózatának fejlesztése is. A „Mezőcsát és Hejőkeresztúr települések belterületi vízrendezése” című pályázat keretében” – mondta el Siposné Horváth Anita polgármester-asszony.

metocsat

A Vidékfejlesztési Programból két pályázatuk valósult meg sikeresen:

– VP6-19.2.1-20-6-17 – Települési és kistérségi kapcsolati hálók megerősítését szolgáló, helyi értékeket középpontba állító rendezvények, fesztiválok megrendezésének támogatása,

továbbá

– a Mezőcsáti Élelmezési Központ a „VP6-7.2.1-7.4.1.3-17” számú „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című pályázat keretében újul meg. A homlokzati hőszigetelés, lábazat kialakítása és nyílászárók cseréje mellett sor kerül napelem telepítésére hűtőkamra és fűszerkert kialakítására is. A beruházás az épület azon a részein fog megvalósulni, ahol az előző években nem volt lehetőség

„A célunk egy olyan várost létrehozni, ahova örömmel térnek haza az elszármazottak. Ahol minden korosztály jól érzi magát és megtalálja, amire szüksége van. Ahonnan a mai fiatal nem akar elszakadni, mert van munkahelye, jó fizető állása, megvan mindene, látja a jövőt itt, Mezőcsáton” – zárta gondolatait polgármester asszony, remélve, hogy a pandémia után, ez évben már a rendezvények és a közösségi események is megvalósulhatnak.

Forrás: Tóth Ágnes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős